Na gedane arbeid is het goed smullen. Linksvoor voorzitter Ton voor 't Hekke en verder met de klok mee bestuurslid Annie voor 't Hekke, secretaris/vertaalster Iwona Budzialowska, penningmeester Willy Kaspers, de Poolse vertegenwoordigers Ilona Massalska en Krystyna Dabrowska en bestuurslid Joke Kaspers. Foto: Eric Klop
Na gedane arbeid is het goed smullen. Linksvoor voorzitter Ton voor 't Hekke en verder met de klok mee bestuurslid Annie voor 't Hekke, secretaris/vertaalster Iwona Budzialowska, penningmeester Willy Kaspers, de Poolse vertegenwoordigers Ilona Massalska en Krystyna Dabrowska en bestuurslid Joke Kaspers. Foto: Eric Klop Foto:

Poolse Pro Patria onderscheiding als dank voor 35 jaar inzet

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Tot 1998 is er circa 1,5 miljoen kilogram aan goederen naar Polen gegaan. Maar toen kwam de klad erin. De Poolse regering verscherpte de douaneregels, onder meer na hygiënische wanorde bij een transport uit Frankrijk. Daarnaast wilde het land toetreden tot de Europese Unie. Het predicaat 'hulpbehoevend' paste niet in dat streven. Kortom, stichting Steun Polen liep steeds meer het risico dat haar transporten bij de grens rechtsomkeer moesten maken. Voor 't Hekke: "We namen het besluit ons louter nog te richten op hulp aan kindertehuizen. Dit konden we onder andere bekostigen uit een ontvangen legaat. Ook vond kennisuitwisseling plaats. Dit is echter nooit echt goed op gang gekomen. Mede omdat de bodem van onze kas in zicht kwam, is vorig jaar besloten de stekker uit de stichting te trekken."

De laatste activiteit was een project waarmee een Poolse organisatie steun en advies kreeg bij de opzet van een tehuis voor begeleid wonen. Daartoe waren vorige week twee vertegenwoordigers te gast. Zij namen niet alleen een informatief kijkje bij een soortgelijk project in Wilp, maar nodigden de demissionaire bestuursleden van Steun Polen bovendien uit voor een bijeenkomst in Den Haag. Daar lag als dank voor ruim 35 jaar inzet de Poolse Pro Patria onderscheiding voor hen klaar. "We zijn zeer vereerd", zeggen Kaspers en Voor 't Hekke. "Toch zijn ze in Polen nog niet van ons af. We hebben er veel vrienden gemaakt, die inmiddels voelen als familie. En die laat je ook niet in de steek…"


Zutphen onderzoekt leefbaarheid en veiligheid

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil graag samen met de inwoners de stad leefbaar en veilig maken en houden. De mening van inwoners is daarin van groot belang. Daarom onderzoekt de gemeente Zutphen deze maand de leefbaarheid en veiligheid. Inwoners die mee willen doen aan het onderzoek, kunnen zich aanmelden op de website van 'Zutphen spreekt'.

Het onderzoek wordt één keer in de vier jaar uitgevoerd en de resultaten worden gebruikt voor de verbetering van de leefomgeving. Het onderzoek wordt dit keer uitgevoerd via het inwonerspanel 'Zutphen spreekt'. Daarnaast krijgen bedrijven en huishoudens in De Hoven en het Centrum een brief met de uitnodiging om mee te doen met het onderzoek. De gemeente wil namelijk van de bewoners en ondernemers van dit gebied in het bijzonder hun mening weten, omdat dit gebied veel in ontwikkeling is. Denk aan de herinrichting van de Marspoortstraat en de IJsselkade en het werk aan de oude IJsselbrug.

Inwoners die mee willen doen aan het onderzoek en nog geen lid zijn van het inwonerspanel, kunnen zich aanmelden op www.zutphenspreekt.nl. Enkele dagen na aanmelding, volgt dan via de mail een uitnodiging voor deelname aan het onderzoek. De resultaten worden voor de zomer gepubliceerd, onder andere op de website www.zutphen.nl.


www.zutphenspreekt.nl