Foto: Roland Spek
Foto: Roland Spek Foto:

Kleinste muziekinstrumentenmuseum ter wereld in Zutphen

ZUTPHEN - Het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen is niet alleen het museum met de grootste collectie fortepiano's in Nederland, het heeft sinds kort ook het kleinste muziekinstrumentenmuseum ter wereld (Guiness Book of Records) in huis.

De herkomst van dit kleinood komt uit, of in de buurt van, het stadje Plauen in Thüringen, vroeger een deel van Oost-Duitsland in de voormalige DDR. Op poppenhuisformaat zijn de meest uiteenlopende muziekinstrumenten te zien, van fluiten en violen, tot een zink en een serpent, alles rond een vleugel opgehangen en uitgestald. De zink, ook wel cornetto genoemd, is een blaasinstrument dat zijn glorietijd beleefde tijdens de renaissance en in de vroege Barok. De serpent is een blaasinstrument die rond 1590 in Auxerre (Frankrijk) is uitgevonden. Met oneindig veel nauwgezetheid is dit juweeltje eens in de tijd van de DDR samengesteld. Iedereen is van harte welkom om deze nieuwe aanwinst te komen bekijken. Voor openingstijden en tarieven, zie de website of neem telefonisch contact op.


0575 - 472 560

www.geelvinck.nl


Help veldjes om te toveren in bloemenweides

ZUTPHEN - Zaterdag 21 april om 10.00 uur gaan De Walburgers, een groep inwoners die zelf aan de slag gaan met duurzaamheid, beginnen met hun actie om veldjes in te zaaien met een bloemenmengsel. De gemeente heeft een flink aantal plekken aangewezen, waarop de inwoners van Zutphen en Warnsveld zelf aan de slag kunnen om gewone veldjes om te toveren in bloemenweides. Het eerste stukje grond ligt aan de hoek van de Berghegelaan / Morganlaan, vlak bij de skatebaan. Met de bloemenweides wordt de woonomgeving mooier en geven we bijen, vlinders en vogels meer kans een goed plekje te vinden in de stad. Het is nu zaai-seizoen, dus in de komende weken gaat de groep op nog meer locaties aan het werk.

Natuurlijk kunnen ze daar hulp bij gebruiken, kom dus gerust zaterdag eens kijken, schoffelen of zaaien aan de Berghegelaan. Het wijkteam en de wijkregisseur zijn blij met wat er gaat gebeuren en zetten de actie op Facebook . De Walburgers krijgen financiële steun van het Torenfonds, zodat ze zaad kunnen inkopen en het gereedschap wordt beschikbaar gesteld door Stichting Samen Spelend Leren. De zaai-actie valt samen met de actie van het Bijenlint, die de komende tijd zakjes zaad verkopen in een flink aantal winkels om eigen tuin aantrekkelijk te maken voor bijen.

Kom zaterdag een uurtje helpen om de lente vieren en een eerste bloemenweide aan te leggen.


www.contact@walburgers.nl

www.bijenlintzutphen.nl