GroenLinks gaat formeren met SP, PvdA en VVD

ZUTPHEN - GroenLinks Zutphen gaat samen met SP, PvdA en de VVD het formatieproces in. Hiermee kiest GroenLinks voor de coalitie die het meest recht doet aan de verkiezingsuitslag. SP is tweede partij in Zutphen, de PvdA wist hier tegen de landelijke trend in wel zetelwinst te halen en ook de VVD kreeg meer stemmen dan vier jaar terug. De SP en de VVD liggen normaliter niet direct voor de hand om samen te besturen, maar beide partijen hebben nadrukkelijk aangegeven verschillen te accepteren en te willen overbruggen.

Zutphen staat voor belangrijke veranderingen op het gebied van energie, zorg en financiën. GroenLinks wil inwoners en ondernemers hier de komende jaren nadrukkelijk bij betrekken. "Ook niet-formerende partijen in de raad hebben we daar hard bij nodig", aldus fractievoorzitter Liza Luesink. GroenLinks verwacht dat het met deze coalitie een evenwichtig bestuur en een goede samenwerking tussen raad, college en de samenleving neer kan zetten.

De formatie staat net als de informatieronde onder leiding van twee personen. Naast informateur Victor Boldewijn heeft de fractie van GroenLinks ook Ria Peters benoemd als formateur. Peters heeft acht jaar in de Raad gezeten voor GroenLinks in Arnhem en is zeer ervaren in coaching en procesbegeleiding.


Het Stedelijk en Isendoorn in halve finale Cleantech Talent Award

ZUTPHEN - Zaterdag 21 april pitchen vijf scholierenteams uit Oost-Nederland hun unieke oplossing op het gebied van Cleantech tijdens de finale van de Cleantech Talent Award 2018. Finalisten komen van Het Stedelijk Zutphen, het Isendoorn College uit Warnsveld, het Etty Hillesum Lyceum De Marke uit Deventer en het Gymnasium Apeldoorn. Een deskundige jury onder voorzitterschap van Monique van Haaf, gedeputeerde van de provincie Overijssel, voelt de scholieren aan de tand en beslist welk team naar huis gaat met de hoofdprijs van 500 euro. De Cleantech Talent Award wordt georganiseerd door het Cleantech Center in Zutphen.

De ideeën van de scholieren zijn veelzijdig: van geavanceerde afvalscheiding tot energiebesparing in schoolgebouwen. De finale van de Cleantech Talent Award vindt plaats op zaterdag 21 april tijdens de Publieksdag van Cleantech Tomorrow, van 16:00 – 17:15 uur op het Skydeck op Airport Teuge.

Optreden Maan
The Voice-winnares Maan treedt op als afsluiting van de Cleantech Talent Award. Dit optreden is, net zoals het hele festival, vrij toegankelijk. Gratis kaarten voor dit optreden zijn vanaf 12:00 uur te verkrijgen bij de entree van het festivalterrein.


cleantechtomorrow.nl/programma/21-april-publiek


Activiteiten rondom Koningsdag

EEFDE - Oranjevereniging Eefde heeft weer een mooi programma opgesteld, dat op 20 april begint op het voetbalveld met de Koningsspelen voor de kinderen die op de basisschool zitten. De activiteiten mede mogelijk gemaakt worden door scholieren van het Isendoorn College en het Stedelijk Zutphen. In de avond starten de buurtspelen in 't Hart en zal de avond afgesloten worden met een optreden van Brian Cristopher. Donderdag 26 april vindt de talentenshow 'Eefde Got Talent'. Koningsnacht zal daarna worden voortgezet met DJ Jeronimo. Vrijdag 27 april zal Koningsdag officieel worden geopend met een aubade bij het Spijk om 11.00 uur. Vanaf 13.30 zal de eindstrijd van de buurtspelen losbarsten op het Triverseplein bij het Hart. Het Oranjebal vind plaatst in het Hart, daar zal ook de prijsuitreiking zijn. De avond wordt afgesloten door de Millennium Showband.