Heel Zutphen aardgasvrij in 2050

ZUTPHEN - Als het aan de overheid ligt krijgen we een duurzame, aardgasloze toekomst. Ook Zutphen gaat de komende jaren van aardgas over naar duurzame energie. Nieuwe te bouwen woningen worden niet meer aangesloten op aardgas en bestaande woningen in Zutphen moeten uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn.

Door Alize Hillebrink

Vorige week maakte het kabinet bekend de gaskraan in Groningen helemaal dicht te willen draaien. De gemeente Zutphen wil in 2050 geheel aardgasloos zijn. In 2023 moeten de plannen per wijk daarvoor gereed zijn. Zutphen werkt samen met Apeldoorn, Deventer en Zwolle aan duurzame, aardgasloze toekomstplannen. Deze staan beschreven in het Gelders Energieakkoord. De vier steden willen gezamenlijk 40.000 huurwoningen in de regio van het gas afhalen.
Koopwoningen krijgen geen aardgasaansluiting meer. In Leesten-Oost wordt in de delen waar nog geen koopovereenkomst is gesloten, aardgasloos gebouwd. Op Helbergen is het noordelijke deel van de woningen inmiddels verkocht, sommige kopers hiervan bouwen aardgasloos, anderen niet. Het zuidelijke deel zal geen mogelijkheid krijgen voor aansluiting op aardgas.

In Noorderhaven wordt een bonussysteem aangeboden. Hier krijgt de ontwikkelaar een subsidie wanneer hij minimaal 25 procent zuiniger bouwt dan de wettelijke norm.
Bestaande woningen moeten ook aardgasvrij worden. Hiervoor wordt in de wijken Voorsteralleekwartier-Noord en Berkelpark de eerste aanzet gemaakt in samenwerking met Liander. Gezamenlijk met bewoners worden ideeën gevormd voor de toepassing van nieuwe, duurzame, alternatieve energie, in plaats van aardgas.

Virtuele Wijk
Voor de missie aardgasloos Zutphen is een virtuele wijk opgezet. Dit is een verzonnen Zutphense wijk waarin een groep Zutphenaren meedenkt over een aardgasloze toekomst. De ideeën worden gedeeld met andere wijken in Zutphen en Warnsveld.

De laatste gasman
Een nostalgisch filmpje op YouTube over 'de laatste gasman' geillustreert waar het naar toe moet. Voor de laatste keer bezoekt hij zijn vaste klanten in Zutphense huishoudens om vervolgens een carriereswitch te maken naar 'medewerker duurzame energie'. "De bedoeling van het filmpje is dat inwoners met elkaar in gesprek komen over welke oplossingen er zijn om aardgasloos te worden," vertelt wethouder Coby Pennings. Het filmpje wordt ook vertoond in de Zutphense bioscopen. Later dit jaar volgen nog twee filmpjes.

Energiecoach
Advies over besparen, duurzaam en/of aardgasvrij wonen vindt u op: www.zutphen.nl/zutphenvandetoekomst. Ook is Zutphen in het bezit van dertien energiecoaches. Deze komen gratis bij je thuis om te bekijken wat er in je woning mogelijk is. Deze zijn te bestellen via: www.zutphenenergie.nl