Dreigend tekort van 18 miljoen

ZUTPHEN - De meerjarenbegroting van de gemeente Zutphen voor de jaren 2018-2021 blijkt na vijf maanden al niet haalbaar. De gemeenteraad stelde het financieel meerjarenperspectief vast op 6 november 2017. Wethouder Oege Bosch: "Als we zo doorgaan is er in 2021 een tekort van meer dan 18 miljoen."

Het Sociaal Domein (participatie, jeugd en WMO) gaat de komende jaren meer kosten dan er aan budget is waardoor de reserve Sociaal Domein leegloopt. Daarnaast is de precarioheffing vanaf 2022 niet meer toegestaan. Dit levert 1,5 miljoen euro minder op aan inkomsten. Met name het risico binnen het Sociaal Domein openbaart zich sneller en forser dan verwacht. Mede doordat de budgetten voor het Sociaal Domein ontoereikend zijn. Bij ongewijzigd beleid zal dit budgetverschil alleen maar toenemen. Ook de structuur van het Sociaal Domein in Zutphen is complex, wat maakt dat de sturingsmogelijkheden beperkter zijn.

Door deze ontwikkelingen staat de algemene reserve en de reserve Sociaal Domein onder grote druk. Wethouder Oege Bosch: "De algemene reserve heeft nu een stand van 11,6 miljoen en zonder ingrijpen wordt deze negatief. De geschetste financiƫle situatie is volgens de gemeente onacceptabel en zal hersteld moeten worden. Bosch: "We zullen fors moeten bezuinigen." Gezien de omvang van de financiƫle risico's wordt gestreefd naar een minimale omvang van de algemene reserve eind 2021 van 5 miljoen. Voor een gemeente met de omvang van Zutphen wordt een algemene reserve van 10 miljoen als passend gezien. "Maar het is aan de raad zich hierover uit te spreken," aldus Bosch. Maandag 9 april volgt een presentatie in het Forum. Op 14 mei 2018 zal de invulling van de bezuinigingsopdracht worden gespecificeerd.