Merel Hubatka (l) en Tjitske Ypma bij de Wijnhuistoren, het centrale punt van Bach Bridges. Foto: Meike Wesselink
Merel Hubatka (l) en Tjitske Ypma bij de Wijnhuistoren, het centrale punt van Bach Bridges. Foto: Meike Wesselink Foto: Meike Wesselink

Bruggen slaan met Bach in Zutphen

ZUTPHEN - Muziek verbindt. Hoe toegankelijker de tonen, des te gemakkelijker is het de connectie te vinden. "Dat moet ook met klassiek kunnen", dacht Michael Gieler, altviolist en solo-artiest bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Gieler bedacht een festival, maar niet voor zijn woonplaats Amsterdam. In een provinciestadje als Zutphen zou het festival beter tot zijn recht komen. Van 28 april tot en met 3 mei hult Zutphen zich dan ook in Bach-sferen tijdens het festival Bach Bridges. En voor iedereen, maar dan ook voor iedereen is er wel iets om bij aan te haken.

Door Meike Wesselink

Merel Hubatka en Tjitske Ypma zijn verantwoordelijk voor de Zutphense invulling van het programma. De twee hebben samen met Michael Gieler een zo breed mogelijk programma uitgestippeld om alle inwoners van Zutphen mee te kunnen raken. "Zo zijn er aan het begin van de meivakantie workshops voor kinderen uit het AZC, voor kinderen van statushouders en kinderen van de Weekendschool, krijgen kinderen en mensen met een smalle portemonnee korting bij alle concerten tijdens het festival en krijgt de Matthäus Passion wel een heel intercultureel jasje tijdens het slotconcert in de Buitensoos", legt Tjitske Ypma uit. "Ook bij het picknickconcert in de tuin van het Bolwerck op 2 mei kan iedereen zijn kleedje uitrollen om gratis te komen genieten."

"Het slotconcert ComPassie in de Buitensoos op 3 mei is absoluut een hoogtepunt", benadrukt Merel Hubatka. "Onder leiding van de Hongaarse dirigent Iván Fisher wordt een alternatieve Matthäus Passion ten gehore gebracht. Internationaal befaamde solisten, koren en het Orkest van de Achttiende eeuw spelen aria's van Bach die doorregen zijn met wereldmuziek, waaronder die van de wereldberoemde zangeres Fairuz. Een speciaal in Zutphen opgericht koor met Nederlanders en niet-Nederlanders is nu keihard aan het repeteren om gezamenlijk de koralen, maar ook de Arabische muziek in te studeren. Muziekdocente Merel Harkink maakt het de leden van het koor Zutphen Zingt daarbij niet al te gemakkelijk."

"Als het festival in Zutphen is afgelopen, wordt een dag later het slotconcert nóg eens overgedaan in het Concertgebouw Amsterdam en wordt dodenherdenking op een wel heel bijzondere manier beleefd", legt Merel, niet zonder trots, uit. Brein achter het festival, Michael Gieler, speelt altviool en stond op jonge leeftijd al op grote podia. De afstand die hij vaak ervaart als solo-artiest tot zijn publiek wil Gieler af en toe doorbreken. Met zijn stichting Music Stages organiseerde hij al eerder Bijlmer Klassiek, het Internationaal Bach festival op Gran Canaria en De IJ-Salon. Lees verder op pagina 7