Smartphone

Het moest maar eens afgelopen zijn. Mijn vader had namelijk nog een ouderwetse Nokia, zo'n telefoon waarmee enkel gebeld kon worden en een sms gestuurd kon worden. Geen internet, geen 4g, geen Whatsapp, geen touchscreen. Gewoon een klein toestelletje met knoppen. Maar hee, het is toch echt al een tijdje 2018. En ik wil toch echt proberen om mijn vader ook op telefonie gebied in 2018 te krijgen. Natuurlijk heb ik het hem al vaak gevraagd, of het niet eens tijd werd om dat toestel naar het Openluchtmuseum te brengen en een nieuwe te kopen. Een moderne. Maar m'n vader wil er niks van weten. "Wat moet ik met zo'n ding, is toch nergens voor nodig." En hoewel ik hem probeer te overtuigen met leuke apps over het weer en wandelen en hoe leuk het is elkaar foto's te sturen, het lukt me niet.

Maar ik heb al twee jaar een wat oudere IPhone in de kast liggen. Ding doet het nog prima, bewaard in verband met mijn eigen onhandigheid, ik laat ze nogal eens vallen namelijk. En als op een middag mijn vader een bakje koffie bij mij aan het drinken is, pak ik het toestel uit de kast en zeg hem dat hij deze wel mag hebben. Het ding is roze, maar met een hoesje zie je er niks meer van. Even kijkt hij twijfelachtig, maar dan zegt hij totaal onverwacht: "Ja is goed!". Een paar dagen later staan we in de telefoonzaak om zijn abonnement om te zetten voor een smartphone. En wordt er met zorg een mooi hoesje voor de telefoon uitgezocht door m'n vader. En dan naar huis. Koffie, wat lekkers en met de telefoon aan het werk. Ik heb het toestel volledig gereset, zodat hij helemaal opnieuw moet beginnen en het ding moet leren kennen. Ik had gedacht dat het een avondvullend programma zou gaan worden. Maar ik onderschat mijn vader. Hij heeft heel snel door hoe het allemaal werkt. En misschien nog wel verwonderlijker, hij vindt het nog leuk ook!

Inmiddels zijn we een paar dagen verder en heeft de telefoon geen geheimen meer voor m'n vader. "Had ik jaren eerder moeten doen!", appt hij. Foto's stuurt hij en berichten. Als ik niet snel genoeg reageer dan krijg ik er nog een bericht over heen. Een powerbank is al aangeschaft, want de batterij gaat niet lang genoeg mee volgens hem.
Het is dus gelukt. Mijn vader heeft een smartphone, hij is om. En hoe. Ik vrees dat hij binnenkort met de nieuwste iPhone mij gaat vragen of mijn drie jaar oude toestel niet eens naar het museum moet…