Zutphen eerste slaafvrije gemeente van Nederland?

ZUTPHEN - Sinds eind 2015 is Zutphen Fairtrade gemeente. Maar dit gaat het CDA en de Christenunie nog niet ver genoeg. In een gezamenlijke motie roepen ze de gemeente op om zich maximaal in te spannen om de eerste slaafvrije gemeente van Nederland te worden. Hein Brunsveld van het CDA: "Fairtrade gaat om eerlijke handel, maar zijn we ook slaafvrij?".

Door Alize Hillebrink

Initiatiefnemer Hein Brunsveld: "Eind vorig jaar werd in Zutphen een mars gehouden tegen de moderne slavernij, 'Walk of Freedom'. Ik werd daardoor geraakt. Er zijn miljoenen mensen in de wereld die worden uitgebuit. Weten we dat eigenlijk wel? De gemeente is dé partij om het goede voorbeeld te geven. Wat te denken van natuursteen bijvoorbeeld, komen onze Zutphense straatstenen wel uit eerlijke groeven? En komt er geen kinderarbeid aan te pas?

Het antwoord daarop van de gemeente is 'nee'. 'Natuursteen, gebruikt voor bijvoorbeeld bestrating, gevels of keukenaanrechten, is niet altijd duurzaam geproduceerd.' De gemeente zegt zich wel in te spannen om moderne vormen van slavernij zoals economische uitbuiting en criminele uitbuiting te voorkomen. Aangeschafte bedrijfskleding is niet gemaakt in kledingfabrieken die werken met kinderarbeid en voorlichting rondom loverboys en illegale prostitutie is goed geregeld.

Burgemeester Vermeulen: "Wat 'slaafvrij' betreft is uitgezocht dat het alleen gaat om natuursteen dat afkomstig zou kunnen zijn uit bedenkelijke groeven." De gemeente zal zich hiertoe aansluiten bij een pilot die zich richt op het duurzaam inkopen van natuursteen door overheden.

'Miljoenen mensen in de wereld worden uitgebuit. Weten we dat eigenlijk wel?'

Brunsveld is hier blij mee. "Het gaat mij ook om bewustwording, daar is de motie mede voor bedoeld. Dat mensen het wéten. Ik probeer zelf ook goed op te letten bij wat ik koop. Waar komt het product dat ik koop vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Dat zijn vragen die je kunt stellen in de winkel."

De discussie naar aanleiding van de motie zal binnenkort plaatsvinden in de gemeenteraad.