Herdenking V1-ramp Warnsveld

Vervolg van voorpagina

WARNSVELD - Een Duitse V1, ook wel vergeldingwapen en vliegende bom genoemd, stortte neer op de Molenbult in Warnsveld. Hierbij vielen twaalf doden en 21 huizen rond de Warnsveldse molen werden vernield. Ruim dertig mensen, waarvan veel directe nabestaanden, wonen deze ochtend de plechtigheid bij. Kinderen van groep 7 van de adoptieschool Adriaan van den Ende leggen een krans en dragen gedichten voor. De klas kreeg in de ochtend bezoek van Hermien Klein Brinke-Kapper die als baby van één maand oud de ramp overleefde.

Henk Mulder was een jongen van dertien jaar toen het gebeurde. Hij vertelt over de impact: "In het beginjaren na de oorlog stond je er niet bij stil. Je was bezig met herstellen en opbouwen. Pas in 2011 hebben we dit gedenkteken opgericht. Toen beseften we kennelijk pas welk een gat deze gebeurtenis in de samenleving had geslagen. Dat is wat ons allen hier bij elkaar brengt."
Locoburgemeester Patricia Withagen: "Evenals deze kinderen heb ik de oorlog niet meegemaakt. Ik hoorde de verhalen van mijn ouders en mijn opa en oma. Het zijn juist de verhalen zoals deze over Warnsveld, die ons dit bewust maken. Door te horen hoe het toen was, beseffen we nu hoe het is om in vrijheid te leven."

Het monument, gemaakt door Hein Smeerdijk werd in 2011 onthuld en gedenkt de slachtoffers die omkwamen bij de ramp. Warnsveld werd op 5 april 1945 bevrijd.


Samen komen tot integrale sportvisie

ZUTPHEN - Een drietal politieke partijen in Zutphen, namelijk D66, Groen Links en Burgerbelang, hebben alle sportverenigingen in Zutphen uitgenodigd om te komen tot een integrale sportvisie. Deze avond vindt plaats op woensdag 4 april in het clubgebouw van FC Zutphen.

De reden is dat de gemeente Zutphen heeft besloten om een bedrag van ruim drie miljoen te gaan investeren in de buitensport accommodaties. Met dit besluit zijn alle sportverenigingen zeer content, maar toch leeft sterk de indruk dat bestuur en politiek niet weet wat er leeft en speelt binnen de diverse verenigingen. Daarnaast gaat de investering enkel over de buitensport, en niet over de binnensportaccommodaties, waar ook door de buitensporters in de winter veel gebruik van wordt gemaakt.

Daarom willen de sportverenigingen aangeven wat Zutphen en Warnsveld de komende jaren nodig hebben, en om op die wijze te komen tot een integrale sportvisie. Een ieder die bij de sport betrokken is wordt uitgenodigd. Wel dient men zich van te voren (voor 31 maart) aan te melden via het e-mailadres.

De input die deze avond oplevert zal worden gebundeld en aangeboden aan het gemeentebestuur.


anneliesbickes@gmail.com


Oranjefonds kent 3000 euro toe aan Theaterproject de Hoven

ZUTPHEN - Theaterproject de Hoven kreeg deze maand goed nieuws: zij zullen 3000 euro van het Oranjefonds ontvangen voor het vernieuwende en verbindende project dat zij in de Hoven doen. De organisatie van Theaterproject de Hoven is hier bijzonder blij mee en kan mede hierdoor de toegangskaartjes van de voorstelling gratis maken. Ook andere kosten zoals het décor, de kostuums, PR en techniek kunnen hierdoor bekostigd worden. De website voor het reserveren van de voorstellingen 'Waar ben je?' gaat eind april in werking. U kunt dan uw kaartjes reserveren voor een van de vijf locatie-voorstellingen die op 1 en 2 juni in de Hoven plaats vinden.

Naast het Oranjefonds wordt dit project gesponsord door de gemeente Zutphen en het Torenfonds. Meer informatie, zie website of Facebookpagina of mail om in te schrijven voor de nieuwsbrief.


ozumcanel@hotmail.com

www.verzien.nl/hoventheater


Volop (kinder)activiteiten bij Kaardebol en Erve Eme

ZUTPHEN - Op zaterdag 31 maart, zondag 1 en maandag 2 april is er op de Kaardebol van 10.00-17.00 uur en bij Erve Eme vanaf 11.00 uur voor jong en oud van alles te horen, zien, doen en beleven. Toegang tot activiteiten en kramen in tuinen en hoofdgebouw zijn gratis, voor een bezoek aan Vlindertuin de Kas of de Middeleeuwse markt bij Erve Eme zijn entreekosten verschuldigd.

Voor de Kaardebol staat het Paasweekend niet alleen symbool voor de start van het seizoen, maar ook voor de start van de uitvoering van de gemaakte en door de gemeenteraad goedgekeurde toekomstplannen voor de Kaardebol. De vernieuwde parkeerplaats zal dit weekend in gebruik genomen worden. Op zaterdagmiddag is er een officieel programma met onder meer het verrichten van de openingshandeling door wethouder Rene Sueters en het onthullen van het nieuwe logo van de Kaardebol. Deze zaterdagmiddag kunt u op het terrein en in het gebouw van de Kaardebol kennismaken met de met de partijen en initiatieven op de Kaardebol. Ook voor kinderen zijn er veel leuke activiteiten.

De Bovenkamer is deze middag extra open van 15.00-17.00 uur. Kinderopvang Dikkertje Dap ontfermt zich over kinderen terwijl ouders deelnemen aan de diverse rondleidingen etc.