'Het verstrekken van zakgeld aan kinderen is een reële optie'

Zutphense kinderen geven advies over kinderarmoede

ZUTPHEN - In Zutphen leeft één op de negen kinderen in armoede. De gemeente wil deze armoede terugdringen. Maar hoe weet een gemeente eigenlijk wat het is dat een kind nodig heeft? Op zoek naar mogelijkheden om deze kinderen extra ondersteuning te bieden liet de gemeente kinderen zelf aan het woord.

Door Alize Hillebrink

De afgelopen weken werden maar liefst vierhonderd Zutphense basisschoolkinderen, middelbare schoolleerlingen en jongeren tussen de 18 en 25 jaar uitgedaagd mee te denken over de armoedeaanpak. Ook werden de kinderen in een workshop financiële vaardigheden bijgebracht. Omgaan met geld, keuzes maken met betrekking tot geld is immers de manier om een kind klaar te stomen voor 'de echte wereld', aldus het kennisrapport 'Geld en Meer' waarin alle uitkomsten zijn samengevat. "Armoede doet iets met je keuzevrijheid," zegt wethouder Annelies de Jonge. "Geld geeft keuzevrijheid en ondersteunt daarmee het gevoel van mee kunnen doen, van gelijkwaardigheid."

Tegoedbon
De kinderen en jongeren komen met concrete ideeën en oplossingen. Genoemd wordt een tegoedbon voor een grote(re) winkelketen, sportkleding en uiterlijke verzorging zoals bijvoorbeeld naar de kapper, 'een verzorgd uiterlijk voorkomt pestgedrag of uitsluiting.' Daarnaast vinden kinderen het belangrijk dat ze af en toe iets kunnen ondernemen als een uitje of uitstapje.

Uit de gesprekken met jongeren boven de 18 jaar is de belangrijkste conclusie: vertrouwen. De sociale afstand tussen de jongeren en de dienstverlenende instantie moet minder of nog liever, helemaal verdwijnen. De Jonge: "De drempel om bij schulden een instantie te benaderen of zelfs binnen te lopen is enorm hoog voor deze jongeren," vertelt de Jonge. "Een mogelijke oplossing is om de afspraak te maken buiten kantoor, op een neutrale locatie. Dit ervaren jongeren als veel minder intimiderend."

Zakgeld
De gemeente onderzoekt nu samen met Het Plein wat mogelijk en haalbaar is om de uitkomsten uit het kennisrapport 'Geld en Meer' te realiseren. "Het verstrekken van zakgeld aan kinderen door de gemeente is een reële optie," aldus wethouder Annelies de Jonge.