Bedrijventerreinen behalen keurmerk voor samenwerken aan veiligheid

ZUTPHEN - Bedrijventerreinen de Mars, de Revelhorst en de Stoven in Zutphen hebben het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen Continu Samenwerken behaald. Dit keurmerk is een waardering voor bedrijventerreinen waar gestart is met de samenwerking om de veiligheid te verbeteren. Een belangrijke voorwaarde in het proces om een KVO-B-certificaat te behalen is dat ondernemers samen met gemeente, politie, brandweer en eventuele andere partijen afspraken maken om overlast, criminaliteit en onderhoud en beheer aan te pakken. Dit levert een veiliger omgeving op met als resultaat een groter gevoel van veiligheid en minder schade. Daar profiteert iedereen van. MKB-Nederland heeft dit proces begeleid.


McDonald's strijdt tegen zwerfafval

ZUTPHEN - Op zaterdag 24 maart doet McDonald's restaurant Zutphen mee aan de Landelijke Opschoondag, een jaarlijks initiatief van Stichting Nederland Schoon. Met de deelname vraagt McDonald's extra aandacht voor het beperken van zwerfafval. De medewerkers van de restaurants stropen de mouwen op om samen met zoveel mogelijk buurtbewoners en gasten de buurt op te ruimen. De opruimactie start om 09.00 uur.


Recordpogingen vliegen in tennishal

ZUTPHEN - Op donderdag 29 maart gaan ruim dertig tweedejaars leerlingen uit de Natuur Leven en Technologielijn van het Baudartius College in Zutphen de uitdaging aan om met zelfbedachte en bestuurde voertuigen vliegrecords te verbreken. Fletcher Resort-Hotel Zutphen stelt de tennishal ter beschikking om in een windvrije omgeving de meeste constante omstandigheden voor de recordpogingen te garanderen.

De recordpogingen gaan daarom de boeken in als de Fletcher Resort-Hotel Zutphen AIRTIME Challenges. De uitdaging: zo ver mogelijk vliegen met papieren vliegtuigjes (met een app bestuurd), het behendigheidparcours voor Mambo-drones afleggen en lucht curling met papierraketjes. Ook wordt er op het trainingsveld van voetbalvereniging Be Quick gepoogd om zo hoog mogelijk te komen met vliegers en papier- of waterraketten. De resultaten en de verslaglegging van de diverse challenges zullen via de website en de sociale media van het Baudartius College te bekijken zijn.

Wat te doen met leegstand?
Voorafgaand aan de AIRTIME uitdaging, gaan ruim zeventig leerlingen uit havo-4 en vwo-5 zich buigen over de leegstand in de stad. Van maandag 26 tot en met donderdag 29 maart gaan zij in groepsverband een ondernemingsplan maken voor vijf verschillende locaties in de binnenstad van Zutphen, waaronder het voormalige pand van Dixons en café Het Geveltje.

De afgelopen jaren kwamen de leerlingen met zeer realistische en haalbare ideeën, zoals het plan om seniorenappartementen te realiseren in het Rabobank-gebouw. Een soortgelijk plan wordt nu op die locatie ten uitvoer gebracht. In 2016 resulteerde deze projectweek zelfs in het openen van een tijdelijke muziekwinkel in een pand op de Nieuwstad.

Op vrijdag 13 april worden de drie meest kansrijke en realistische plannen gepresenteerd in de commissiekamer van het gemeentehuis aan een jury bestaande uit een wethouder, ondernemers, binnenstadsmanager Remco Feith, projectontwikkelaar, makelaars en Rabobank.