Arend Jan Reijers ontvangt Koninklijke Onderscheiding

ZUTPHEN - Tijdens de Algemene Ledenvergadering van De Historische Vereniging Zutphen ontving Arend Jan Reijers uit handen van burgemeester Annemieke Vermeulen een Koninklijke Onderscheiding. Hij kreeg de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau op de avond dat hij de voorzittershamer overdroeg. De heer Reijers ontving de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de historische vereniging, Vereniging Welsh Springer Spaniels en projectkoor Eefde genoemd.

Arend Jan Reijers (79), geboren en getogen in Zutphen, is zestien jaar actief geweest voor het bestuur van de Historische Vereniging Zutphen. Vanaf maart 2002 tot januari 2005 was hij secretaris en daarna voorzitter. Dat heeft hij gedaan tot afgelopen woensdag 14 maart 2018. Naast de taken van secretaris en voorzitter heeft de heer Reijers ook veel betekend voor een diversiteit aan projecten met betrekking tot de geschiedenis van Zutphen en directe omstreken. Hij heeft onder andere onderzoek gedaan naar de familie Bellefroid en was projectleider van de werkgroep Ganizoenstad Zutphen. Ook was hij actief bij het digitaal opslaan van onderzoeksgegevens in databases van de werkgroep bouwhistorie en betrokken bij de digitalisering van alle tijdschriftartikelen van het kwartaalblad Zutphen van de Historische Verenging. Naast zijn inzet voor de Historische Vereniging is de heer Reijers ook betrokken bij de Vereniging Welsh Springer Spaniels en projectkoor Eefde.

Burgemeester Annemieke Vermeulen: "Onder leiding van de heer Reijers is de Historische Vereniging uitgegroeid tot ruim boven de 700 leden. Jarenlang was hij de spil van historisch Zutphen, met een onuitputtelijke energie en een enorme grote kennis van zaken. Daarvoor zijn we hem heel dankbaar. Alleen met de hulp van uw vereniging kan de geschiedenis van onze fraaie, historische stad worden verteld."


Inloopavond over armoede

ZUTPHEN - Er zijn heel veel mensen die moeten rondkomen met heel weinig geld. Op 15 maart praat Jenneke Golstein van de PvdA vanaf 19.30 uur in het Volkshuis met mensen uit Zutphen en Warnsveld die echt weten wat dat betekent. Zij gaan het hebben over regelingen van de gemeente, initiatieven van inwoners van de stad om het probleem te verlichten, wat mensen moeten doen om er gebruik van te maken en hoe lastig dat kan zijn. Hierbij komen verschillende vragen aan de orde, zoals zijn alle inspanningen genoeg? Kunnen gemeente en inwoners beter samenwerken? Kan wat er is geregeld handiger worden uitgevoerd en wat wordt vergeten en wat is niet nodig? Iedereen is van harte welkom om deze avond aan te sluiten.


Paulus Potterstraat een fietsstraat?

ZUTPHEN - GroenLinks Zutphen-Warnsveld wil dat het al lang geleden genomen besluit om de Paulus Potterstraat om te vormen tot een fietsstraat nu eindelijk wordt uitgevoerd en heeft daarom de gemeenteraad via een motie gevraagd om tot snelle uitvoering over te gaan.

In een fietsstraat is de inrichting afgestemd op fietsers en zijn auto's te gast. Het besluit om de Paulus Potterstraat in te richten als een fietsstraat is al genomen in 1996 en vervolgens opnieuw in 2008. Om onduidelijke redenen is dit voornemen nooit uitgevoerd. In de afgelopen 22 jaar zijn er aan de Paulus Potterstraat scholen uitgebreid en bijgekomen, plus nog een kinderdagverblijf. Ook liggen er twee gezondheidscentra aan de straat en komt er steeds meer fietsverkeer vanuit Leesten en Warnsveld via de brug over de Den Elterweg door de Paulus Potterstraat op weg naar de binnenstad, en vanuit tegengestelde richting. Fractielid Martine Westerik van Groenlinks: "Het is nu echt tijd voor een andere koers. We zijn dan ook blij met de moties ook van andere partijen voor meer verkeersveilige situaties".


Wilhelminafontein hoort in centrum

ZUTPHEN - Althans, dat is van de fractie van het CDA Zutphen-Warnsveld vind. Zij zijn het niet eens met de keuze van het college om de Wilhelminafontein een plek te geven in de buurt van de Hanzehof. De Wilhelminafontein is een uit 1899 stammend cadeau van de Zutphense inwoners aan de gemeente en verdient een plek in het centrum van Zutphen, zo laat de partij weten.

Op 3 juli 2017 heeft de gemeenteraad van Zutphen unaniem de motie van de partij over herplaatsen van de Wilhelminafontein aangenomen. In deze motie is het College gevraagd om op zoek te gaan naar geschikte locaties voor deze fontein. CDA Z-W heeft toen een aantal mogelijke locaties aangedragen, zoals in het gebied van de Poort van Zuid (o.a. 's Gravenhof of Vispoortplein), Marspoortstraat, IJsselkade of herplaatsing op de markt. Ook is het de partij onduidelijk waarom die plaatsen niet mogelijk en/of wenselijk zijn. Wel werd er onlangs in de Stentor nog een ander voorstel gedaan via een ingezonden brief gelezen van ondernemer Anton de Lange. Hij wil de fontein een plaats geven in de binnentuin van zijn nieuwe Broederenkloosterhotel aan de Rosmolensteeg. Daarbij biedt hij ook aan om de jaarlijkse onderhoudskosten door het hotel te laten betalen. Dit lijkt het CDA een mooi voorstel op een prima locatie en vraagt daarom aan het college zo snel mogelijk in gesprek te gaan met dhr. De Lange om de mogelijkheden te bespreken.