Een kleine replica van het echte beeld van de dames Aberson, door kunstenares  Kiny Copinga. Foto: PR
Een kleine replica van het echte beeld van de dames Aberson, door kunstenares Kiny Copinga. Foto: PR Foto:

ANBI status voor het Abersonfonds

WARNSVELD - Het A.E. Abersonfonds heeft recent de ANBI status gekregen (ANBI is Algemeen Nut Beogende Instelling). Giften aan het Abersonfonds zijn daarom nu fiscaal aftrekbaar voor de schenker en het Abersonfonds hoeft geen schenk- of erfbelasting af te dragen. Het bestuur van het fonds, bestaade uit Pieter van Veen, voorzitter; Frans van Uem, secretaris; Richard Sueters, penningmeester en de bestuursleden: Heidi Elzinga, Ada Hartman, Joke Landeweerd, Klaas Pit., brengt graag nog eens onder de aandacht door wie en wanneer er een beroep op een bijdrage uit het Abersonfonds kan worden gedaan.

Ontstaan van het fonds en doel
De basis voor het Abersonfonds is gelegd op 2 april 1931. Op die datum liet Mejuffrouw Anna Elsabein Aberson in haar testament vastleggen,
dat een deel van haar nalatenschap ten goede diende te komen aan de Warnsveldse gemeenschap. Eén van de voorwaarden was,dat de Abersonfontein, destijds overeenkomstig de wens van de dames Aberson opgericht, ter nagedachtenis aan hun ouders in stand gehouden wordt. Van het jaarlijkse Abersonreisje voor de hoogste klassen van de basisscholen hebben inmiddels al veel Warnsveldse kinderen kunnen genieten! In de loop van de tijd hebben diverse Warnsveldse organisaties en instellingen een bijdrage uit het Abersonfonds ontvangen.

Doelgroep
Het verzoek om een bijdrage uit het Abersonfonds kan gedaan worden door een Warnsveldse organisatie, wiens doel in cultureel, sociaal of maatschappelijk opzicht van belang is voor Warnsveld en/of haar inwoners. Onder 'Warnsveld' wordt in dit verband verstaan: het gebied van de voormalige gemeente Warnsveld, uitgaande van de gemeentegrens zoals deze bestond direct voorafgaande aan de fusie met de gemeente Zutphen per 1 januari 2005.

Voorwaarden
1. Bij het verzoek om een bijdrage uit het fonds dient een goede financiële onderbouwing te worden overlegd en 2. Het dient een éénmalige bijdrage te betreffen om een bijzondere activiteit of specifiek doel te verwezenlijken. Niet gehonoreerd worden verzoeken die: jaarlijks terugkerende bijdragen in een exploitatietekort betreffen, een organisatie zou bevoordelen ten opzichte van een andere organisatie die hetzelfde doel nastreeft en een bijdrage voor een voor Warnsveld te grootschalig doel betreft en de bijdrage relatief gezien een te zware druk zou leggen op het jaarlijks beschikbare budget. Het bestuur is bevoegd nadere voorwaarden te stellen.

Renteloze lening
In uitzonderlijke gevallen kan een renteloze lening worden verstrekt. Over de voorwaarden die hieraan zijn verbonden, kunt u informatie krijgen bij de penningmeester, de heer R.A.M.Sueters tel: 0575-522637.

Aanvragen
Het bestuur streeft er naar om in een zo breed mogelijke kring aan de doelstelling van het Abersonfonds te voldoen. Aarzel dus niet een aanvraag in te dienen wanneer u op grond van het bovenstaande meent, dat uw organisatie voor een bijdrage uit het fonds in aanmerking zou kunnen komen.

Op de website vindt u nadere informatie en een aanvraagformulier. Het ingevulde formulier kunt u in dienen bij de secretaris de heer F.L.M. van Uem, Bevrijdingslaan 18, 7231 HD Warnsveld.


www.abersonfonds.nl

0575-522936


NPO Radio 1 komt 16 maart naar Zutphen

ZUTPHEN - 'Dit is de Dag' gaat met presentator Tijs van den Brink in de week voor de Gemeenteraadsverkiezingen het land in. Van 12 tot en met 16 maart is 'de peiling van Tijs' elke werkdag tussen 18.30 tot 19.30 uur te beluisteren op NPO Radio 1, live vanaf verschillende locaties in Nederland. Op 16 maart is 'De Peiling van Tijs' in het Volkshuis in Zutphen (Houtmarkt 62). SP-lijsttrekker Mathijs ten Broeke zal samen met zijn partijleider Lilian Marijnissen te gast zijn en in gesprek gaan met het publiek.

Presentator Tijs van den Brink: "Gemeenteraadsverkiezingen gaan over gemeenten, het woord zegt het al. Ik vind het van belang dat onze uitzendingen daarover dan ook vanuit gemeenten plaatsvinden om in de sfeer van die stad of dat dorp het gesprek te voeren. Samen met veel mensen uit die gemeenten en een landelijke lijsttrekker. Ik geloof echt dat dat een meerwaarde heeft."

Publiek en andere (politieke) partijen zijn van harte welkom om mee te doen aan het gesprek. Inloop vanaf 18.00 uur. Kom langs met al je vragen en opmerkingen over de actualiteit en wat speelt in jouw gemeente.