Eerste resultaten Masterplan Onderwijshuisvesting

ZUTPHEN - De gemeenteraad van Zutphen heeft met het Masterplan Onderwijshuisvesting een visie neergelegd op het belang van kwalitatieve en toekomstbestendige huisvesting. Het plan is ontstaan vanuit de gedachte dat een divers en innovatief onderwijsaanbod bijdraagt aan de gehele gemeente. De uitwerking ervan gebeurt in verschillende fasen. In de eerste fase wordt meteen al zichtbaar welke voordelen er ontstaan uit de intensieve samenwerking tussen de schoolbesturen. Zo komt er duurzame nieuwbouw voor een Cluster 4 school, duurzame herbouw en uitbreiding van de Vrijeschool en zijn de eerste stappen gezet richting vervangende huisvesting voor het regionaal vmbo.

Wethouder Patricia Withagen: "In alle overleggen met de schoolbesturen heb ik hen uitgedaagd om samen verantwoordelijkheid te nemen voor kwalitatieve huisvesting. Ik vind het geweldig dat we nu aan de slag gaan met de uitvoering. De Cluster 4 school wil een energieneutraal gebouw realiseren, zelf energie opwekken en een geborgen plek worden voor de speciale doelgroep leerlingen die daar les krijgt. De Vrijeschool maakt van de vervelende situatie door de brand een kans door de herbouw naadloos te laten aansluiten bij het bijzondere karakter van het soort onderwijs. Zo komt er veel ruimte voor de kunst- en praktijklessen, die ook uitnodigt tot medegebruik door bijvoorbeeld de naaste omgeving. Er komen minimaal 250 zonnepanelen op het dak en er wordt gewerkt met recyclebare materialen. Het creëren van een uitdagende, praktijkgerichte, veilige leeromgeving, samen met werkgevers van de toekomst, staat centraal."

De schoolbesturen zijn uitgedaagd om ondernemerschap te tonen op het efficiënt gebruik van gebouwen en financiële middelen. Nu de eerste resultaten zichtbaar worden, motiveert dit nog meer om vanuit samenwerking te kijken naar vraagstukken als verouderde gebouwen, krimp en multifunctioneel gebruik van gebouwen.


Actie aardgasloze toekomst Zutphen

ZUTPHEN - In 'Zutphen van de Toekomst' maakt de gemeente plannen voor een aardgasloze toekomst, samen met inwoners, organisaties en bedrijven. Dit project is nu begonnen in Voorsteralleekwartier-Noord en Berkelpark. Daar gaan twaalf ambassadeurs hun buren uitnodigen om plannen te maken. Daarnaast is er een Virtuele Wijk waar Zutphenaren ideeën opperen. Die worden meegegeven aan alle andere wijken in Zutphen. Uiteindelijk moet elke buurt en wijk voor 2023 een plan hebben om van het aardgas af te gaan omdat dit in heel Nederland in 2050 gerealiseerd zal moeten zijn.

"Je merkt dat het besef van een aardgasloze toekomst bij veel mensen nog moet groeien," vertelt wethouder Coby Pennings. "Verbeelding is een van de manieren om daarvoor te zorgen." Daarom komen er drie filmpjes waarin Zutphen en een toekomst zonder aardgas centraal staan. Het eerste filmpje is nu af en wordt verspreid via social media van de gemeente en samenwerkingspartners. Ook is het te zien in de twee Zutphense bioscopen. Twee andere filmpjes zijn later dit jaar af en tonen onder meer inwoners die nu betrokken zijn bij duurzame energie. Meer informatie, zie de website.


zutphen.nl/zutphenvandetoekomst


Sociale, creatieve en duurzame ideeën

ZUTPHEN - De afgelopen vijf maanden hebben zes enthousiaste inwoners de Academie Zutphen gevolgd. Ieder van hen heeft een sociaal, creatief en duurzaam idee voor de stad. In de Academie Zutphen hebben ze gewerkt aan de realisatie van hun initiatief. Tijdens de finale op 22 maart van 19.30 tot 21.00 uur in het Odensehuis, Tengnagelshoek 6, delen ze dat graag met publiek en zoeken ze de verbinding met andere organisaties en initiatieven. Het programma van de avond vindt u op de website Daar kunt u zich ook aanmelden.


stadsondernemingzutphen.nl


Zet een leeftijdsvriendelijke bril op

ZUTPHEN - Praat mee over de leefbaarheid van buurt, dorp of stad en wat je samen kunt doen, op donderdagmiddag 29 maart tijdens de inspiratiebijeenkomst over de leeftijdsvriendelijke stad in Dat Bolwerck (zaadmarkt 112) in Zutphen. Het programma, zie hiervoor de website, duurt van 14.00 tot 17.00 uur.

"Een prettige, leeftijdsvriendelijke omgeving is niet alleen van betekenis voor oudere inwoners van nu, maar ook voor de toekomstige. Ouderen weten wat zij nodig hebben om plezierig oud te worden en zich thuis te voelen in de eigen buurt. Hoe kunnen zij hun stem laten horen en inbrengen wat voor hen belangrijk is en meedoen? Wat kunnen we leren van projecten en initiatieven elders in het land? Hoe weten inwoners, gemeente en professionele- of vrijwilligersorganisaties elkaar te vinden en zich aan elkaar verbinden? Deze vragen zijn het uitgangspunt voor deze middag. De bijeenkomst, onder leiding van onder leiding van Frank du Mosch, is bedoeld voor professionals en beleidsmakers op de terreinen wonen, stadsontwikkeling, welzijn, zorg en cultuur en iederéén die samen wil werken aan een leefbare buurt, dorp of stad. Aanmelden kan via mobilityscoutsnederland@gmail.com of 06 53299310 (Inger Luijten).


leeftijdsvriendelijkestad.nl