Gemeente wil gezonde exploitatie Hanzehof

ZUTPHEN - Over de toekomst van theater en congrescentrum Hanzehof is al veel gezegd en geschreven. De financiële tekorten zijn niet van vandaag en ook niet van gisteren. Maar dat het complex gesloten zou moeten worden daar is volgens wethouder Sueters geen sprake van: "Als je culturele hoofdstad van de regio wil worden, dan kan dat niet zonder Hanzehof."

Door Alize Hillebrink

Tijdens de opening van World Press Photo vorig jaar in Zutphen sprak Burgemeester Annemieke Vermeulen over Zutphen als de 'culturele hoofdstad van het oosten'. Echter een culturele hoofdstad kan niet zonder theater. Een gesprek met wethouder René Sueters (cultuur) over de toekomst van theater en congrescentrum Hanzehof.

Welke maatregelen moeten er worden genomen om de financiën op orde te krijgen?
"Dat wordt nu onderzocht. Begin deze maand heeft de gemeente twee externe organisatieadviesbureaus, Berenschot en BMC, opdracht gegeven om de problemen in kaart te brengen. Beiden komen nu met offertes. Op basis daarvan geven wij de opdracht aan één van deze bureaus. Hopelijk hebben we voor de zomer nog duidelijk wat het plan van aanpak wordt om te komen tot een gezonde exploitatie."

Hoe kan voorgoed worden afgerekend met de structureel te krappe beurs van het theater en congrescentrum Hanzehof?
"Daar is nog heel wat voor nodig. Wat we nu hebben voldoet niet aan de wensen van de huidige tijd. Het toekomstbestendig maken van de Hanzehof betekent alles langs de meetlat leggen. De vragen aan de onderzoeksbureaus zijn dan ook zeer breed: Hoe gaan we om met de gebouwen, de huisvesting en is het culturele aanbod voldoende? Voldoen ze aan de prestatieafspraken, de kapitaallasten, de positie van Hanzehof ten opzichte van de theaters in de omgeving, de reële verdiencapaciteit, de inrichting van de horecafaciliteiten en het uitbaten van de buitensociëteit."

Dat is nogal wat. Waar zitten nu de meeste kosten in?
"Momenteel krijgt de Hanzehof van de gemeente een subsidie van ongeveer 1,3 miljoen per jaar. De kosten zijn niet zozeer het probleem. Er moet een omslag komen om het financieel gezonder te maken. Commercieel gezien zijn er meer mogelijkheden. Het is een duur gebouw, die lasten drukken zwaar op de Hanzehof. Tegelijkertijd moet de duurzaamheid omhoog, maar dat vraagt investeringen. Ik wil best investeren, mits dit een gezonde exploitatie tot gevolg heeft."

Aan welke scenario's denkt u dan?
"De Hanzehof in zijn huidige vorm, zal in de basis anders ingericht moeten gaan worden. Te denken valt aan een andere constructie voor het vastgoed. De Hanzehof is nu zelf eigenaar van het gebouw. Dat kost enorm veel geld, dat hapt in de begroting, een culturele instelling hoeft geen pandbaas te zijn. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een (deels) commerciële exploitatie. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld 't Spant in Bussum of de Flint in Amersfoort. Beide succesvolle schouwburgen waar het aanbod en de inkomsten alleen maar zijn verbeterd."

Hoe moet een bezoek aan een voorstelling er volgens u uitzien?
"We willen een schouwburg waar je graag naar toe gaat, een complete avond uit. Van het begin tot het eind. Dat je het gevoel krijgt er echt even uit te zijn. Daar streven we naar."

De gemeente Zutphen hoopt de uitkomsten van het onderzoek nog voor de zomer aan de gemeenteraad te kunnen presenteren.