Noureddin en Ismaël verdelen houtsnippers tussen de net aangeplante struiken. Foto: Meike Wesselink
Noureddin en Ismaël verdelen houtsnippers tussen de net aangeplante struiken. Foto: Meike Wesselink Foto:

Bewoners AZC doen mee met NLdoet

Zutphen - Meer dan 250 vrijwilligers staken vrijdag 9 maart en zaterdag 10 maart de handen uit de mouwen tijdens NLdoet. Aan verschillende klussen (onder andere bij muziekvereniging Excelsior, de Bijentuin Braamkamp, de Polbeek en Het Dagelijks Bestaan) werkten ook vluchtelingen van het AZC mee. Meer dan 25 bewoners van het asielzoekerscentrum meldden zich aan voor één van de activiteiten tijdens het landelijke vrijwilligersweekend. De Syrische Ismaël en Noureddin werkten mee in de tuin van Vrije School De Zonnewende.

Door Meike Wesselink

Ismaël verdeelt houtsnippers over de perken. Zweetdruppeltjes staan op zijn gezicht. "Het is eigenlijk net sport", glimlacht hij. Ismaël heeft zichtbaar plezier in het werk. "Het weer is ook goed en het is leuk om samen te werken met Nederlandse ouders en kinderen." Zelf heeft Ismaël ook een gezin met twee zoons en een dochter. Hij heeft hen niet meegebracht omdat hij niet goed wist wat hem precies te wachten stond. Nu hij weet hoe leuk het is, brengt hij misschien de volgende keer ook zijn kinderen mee. Het werk is voor Ismaël een fijne afwisseling. Op het AZC is niet veel te doen en naast drie dagen in de week Nederlandse les, wil hij ook wel eens iets anders. "De mensen zijn ook allemaal heel aardig", laat Ismaël nog even weten.

Via Aan de Slag kwam Ismaël bij De Zonnewende terecht. Aan de Slag is een landelijk project dat ook in Zutphen is uitgerold en wordt gecoördineerd vanuit de Vrijwilligerscentrale van Perspectief. Gemeente, COA en verschillende organisaties werken samen om vluchtelingen ook buiten het AZC te laten integreren en samen te werken met Nederlandse vrijwilligers. Het project is nu zo'n half jaar gaande in Zutphen en speciaal voor het weekend hebben zich weer nieuwe vrijwilligers aangemeld met een Niet-Nederlandse afkomst. Het spreekt voor zich dat het leren van de Nederlandse taal sneller gaat wanneer je de taal in praktische situaties kunt toepassen. Bovendien zijn de nieuwkomers erg gemotiveerd om aan het werk te gaan, want dat is wat de meesten het liefst willen; een normaal leven opbouwen, werken, contacten opdoen en nuttig bezig zijn.

Ook Noureddin is blij om deze zaterdag buiten te zijn. Hij houdt van de natuur. "Het voelt goed om buiten te zijn. Het is gezond, het is leerzaam om in de natuur te werken en het helpt tegen stress. In Syrië werkte Noureddin naast zijn studie bij een fruitteler. Hij plukte olijven, appels en kersen. Ook in Syrië bestaat er een aantal organisaties die zich bezighouden met vrijwilligerswerk, maar Noureddin had naast zijn studie en werk geen tijd om ook nog vrijwilligerswerk te doen. Dat geldt voor veel Syriërs. "De lonen in Syrië zijn niet hoog, dus werken veel mensen extra uren en dan blijft er weinig tijd over." Noureddin volgde een universitaire medische studie en wil deze graag voortzetten in Nederland. Hij is daarom eerst de taal aan het leren. Des te fijner voor hem om af en toe even zijn neus buiten de deur te kunnen steken. Maar belangrijk vindt hij het ook. "We leven samen dus dan is het logisch om ook samen te werken."

Precies om 13.00 uur luidt directeur Ceciel Wolfkamp de schoolbel. Het is tijd voor de lunch die voor het eerst dit jaar weer buiten plaatsvindt. Noureddin en Ismaël schuiven samen met ouders en kinderen van de school aan de grote tafel aan om het eerste deel van de dag af te sluiten.

Ook na dit weekend staat er nog een aantal klussen op stapel. Zo gaan bewoners van het AZC aan de slag bij de heemtuin, bij Buddy to Buddy en bij de Zonnebloem en staat op 18 april de Scootmobieldag op de agenda. Ouderen die een scootmobiel uitproberen worden begeleid door een maatje die meefietst om de veiligheid te waarborgen.

Aan de Slag is nog op zoek naar organisaties die zich willen aansluiten. Neem voor meer informatie contact op via onderstaand adres.


aandeslag@perspectiefzutphen.nl