John Verheijden is betrokken bij de groep 'Walburgers'. Foto: PR
John Verheijden is betrokken bij de groep 'Walburgers'. Foto: PR Foto:

Walburgers aan de slag door 'Wij gaan het zelf doen'

ZUTPHEN - Inwoners die een taak van de gemeente Zutphen, anders, beter, slimmer of goedkoper kunnen doen mogen zich melden. De Walburgers pakten de handschoen van 'Wij gaan het zelf doen' op. Ze daagden de gemeente uit, kregen subsidie en mobiliseren nu mensen en ideeën om Zutphen duurzamer te maken.

De groep van vijf betrekt inwoners bij de energietransitie, duurzaamheid en klimaatadaptatie. De gemeente Zutphen wilde voor deze onderwerpen een extern adviesbureau inhuren, zag daar van af en gaf de Walburgers de opdracht. "Een heel goede zaak", vindt John Verheijden die bij de groep betrokken is. Hij is er blij mee dat de gemeente met 'Right to Challenge' zoals de aanpak officieel heet, werk maakt van het betrekken van inwoners bij allerlei onderwerpen. "Als het gaat over duurzaamheid en de energietransitie is er binnen Zutphen veel knowhow. Je krijgt hiermee echt iets voor elkaar. Mensen raken betrokken."

Een beweging
In het groepje zitten nu een sociaal-econoom, een filosoof, een milieukundige, iemand met politieke ervaring die tevens biologiedocent is en secretariële ondersteuning. "We vullen elkaar goed aan. De Walburgers zijn geen vereniging of zo, je kunt ook geen lid worden. We brengen ideeën uit de samenleving, uit buurten en van individuen, bij elkaar. Het is een beweging." Er valt genoeg te doen. "Als je alleen al naar de energietransitie kijkt, dat gaat zo vreselijk veel geld kosten. Iedereen moet gasloos gaan wonen. Nou dat betekent wel wat... We hebben nu vier procent van die doelstelling gerealiseerd. De rest moet binnen een jaar of twintig ook voor elkaar zijn."

Hommelprogramma
Op alle terreinen halen de Walburgers ideeën op. "We houden bewonersavonden en voeren keukentafelgesprekken. Dat levert veel op. De een is bezig met zonne-energie, de ander vindt dat er te weinig aan natuureducatie wordt gedaan. Zo zijn we een idee rondom de bijenstand verder aan het ontwikkelen. Iemand heeft uitgevonden dat er in Zutphen 31 bijensoorten zijn. In een gemiddelde andere stad zijn dat er dik zeventig. Hoe kan dat? En hoe kunnen we dat verbeteren? Daar gaan de Walburgers samen met inwoners oplossingen voor zoeken." Waarschijnlijk komt er een 'hommelprogramma'. "Om die insectensoort te stimuleren moeten er meer planten komen. Daar profiteren ook andere insecten van, het leidt tot diversiteit en het is ook goed voor bijvoorbeeld de vogels en de afvoer van water."
Steeds meer mensen bereiken, steeds meer ideeën uitvoeren en dat in goede samenwerking met de gemeente doen: dat is de strategie van de Walburgers. Een deel van het werk doet de groep vrijwillig, voor een ander deel van de uren en activiteiten wordt de subsidie ingezet. "De gemeente krijgt er op die manier veel ontwikkelkracht bij. En ondertussen worden wij een ondersteuningsgroep voor heel veel verschillende ideeën. Op die manier raken steeds meer burgers betrokken."

Informatie en aanmelden
Wie een taak van de gemeente wil uitvoeren kan zich melden. 'Wij gaan het zelf doen' geldt voor taken waarvoor een budget is opgenomen in de gemeentelijke begroting. Een plan indienen kan als men inwoner is van Zutphen of Warnsveld. Ook Zutphense samenwerkingsverbanden en professionals kunnen meedoen. Er moet wél duidelijk sprake zijn van initiatieven van, door en voor inwoners. Een (groot) draagvlak en betrokkenheid zijn belangrijk. Wie meer informatie wil kan contact opnemen met Monique van 't Erve of Hajo Rietman via 140575 of wijgaanhetzelfdoen@zutphen.nl. Mail naar contact@walburgers.nl voor contact met de Walburgers.