Akkoord over tijdelijke beheer Noorderhaven

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen en WSV hebben de overeenkomst getekend voor het tijdelijke beheer van de Noorderhaven. Met deze overeenkomst wordt het beheer vastgelegd voor het vaarseizoen 2018 en 2019. Twee keer per vaarseizoen wordt er een evaluatie van de gemaakte afspraken gehouden.

Wethouder Oege Bosch: "Ik ben heel blij dat het tijdelijk beheer in handen is van WSV Gelre. Op deze manier kan de Noorderhaven op een goede manier in gebruik worden genomen. De afspraken die we hebben gemaakt zorgen ervoor dat er een mooie, schone en veilige haven bij komt in Zutphen. Dit maakt ook onderdeel uit van een groter plan, waarbij we voor alle havens nieuw beleid willen maken. Wanneer dat er ligt, hebben we ook voldoende handvatten om te kunnen handhaven op onwenselijke situaties. Daarnaast kunnen we met zo'n beleidsplan de economische voordelen van de havens beter benutten."


Klas voor extra taalonderwijs (ESK) gestart in Zutphen

ZUTPHEN - De ISK (Internationale Schakel Klas) en ROC Aventus slaan de handen ineen voor leerlingen in de ISK die het Nederlands nog onvoldoende beheersen. Het blijkt dat sommige leerlingen bij het verlaten van de ISK nog niet het gewenste taalniveau hebben om door te kunnen stromen naar de entreeklas van Aventus. Deze leerlingen vallen daardoor onnodig buiten de boot. De ISK en Aventus hebben daarom een Entree Schakel Klas ontwikkeld. De helft van dit onderwijs wordt gegeven door docenten van de ISK, en de andere helft door Aventus, uiteraard in nauwe samenwerking.

Wethouder Patricia Withagen is blij met dit initiatief: "Het onderwijs is de beste start tot integratie. Te vaak zien we dat de taal een te grote drempel vormt om goed mee te komen in een vervolgopleiding. Met de ESK vangen we dit op en ontstaat er een overdracht, waarbij beide organisaties samen de jongeren net dat laatste zetje kunnen geven. "De focus in dit onderwijs ligt op taalverwerving. Maar dan wel in een maatschappelijke context. De jongeren gaan vaak samen op pad, heel praktijkgericht dus. Als gemeente hebben we het initiatief ondersteund om de ISK en Aventus bij elkaar te brengen en te kijken hoe we kunnen voorkomen dat deze jongeren te vroeg en vaak onnodig zonder opleiding thuis komen te zitten."

Ze vervolgt: "Vanmiddag ben ik op bezoek geweest bij de ESK. We hebben mooie gesprekken gevoerd over wat de jongeren doen en over wat ik doe voor Zutphen. Ook weer heel concreet, aan de hand van luchtfoto's van Zutphen. Waar woon je en welke dingen doe je waar in de gemeente. Aan het einde heb ik ook een uitdaging bij de leerlingen achtergelaten. Ik heb hen uitgenodigd om zichzelf aan Zutphen en de inwoners te presenteren. Hoe ze dat gaan doen, is aan hen, ze hebben in ieder geval de uitdaging aangenomen!".


1 Minuut gratis winkelen bij de Jumbo voor winnaar kerstfotopuzzel Contact

ZUTPHEN - De redactie van Weekblad Contact kreeg een enorme hoeveelheid goede inzendingen retour van de Kerstfotopuzzel, waarvan de puzzelstukjes 'geknipt' waren uit de kerstwensen van vele ondernemers. De hoofdprijs was 1 Minuut gratis winkelen bij de Jumbo. De redactie dankt alle puzzelaars voor hun deelname. Uit de vele goede inzendingen werd G.J. Lammertink uit Warnsveld uitgeloot.


Viering halverwege vastentijd

ZUTPHEN - Zondag 11 maart van 16.00 tot 18.00 uur vindt weer een bijeenkomst 'Levenslicht' plaats in de Elisabethkapel, Tengnagelshoek Zutphen. Er wordt gevierd dat de vastentijd voor de helft achter de rug is en dat het over drie weken Pasen is. Er wordt geluisterd naar muziek en een indrukwekkend verhaal. Een verhaal over de kosten van het gaan van een eigen weg, over lijden en eenzaamheid. Om circa 17.00 wordt samen gegeten en gedronken. Graag hier iets eenvoudigs voor meenemen. Voor drinken wordt gezorgd. Ook kinderen zijn meer dan welkom. Zij kunnen spelen in het voorste deel van de kapel. Er zijn spellen en zij kunnen iets creatiefs maken. Graag aanmelden (in verband met het drinken) bij Ewalt Nijsink.Vrijwillige bijdrage voor de onkosten


06-13428126

ewalt@levensboomzutphen.nl


In gesprek met Coby Pennings

ZUTPHEN/WARNSVELD - Het CDA Zutphen-Warnsveld houdt weer het maandelijkse politieke spreekuur. Dit keer in Zutphen én in Warnsveld en beide keren met de lijsttrekker van het CDA-ZW: Coby Pennings. Dit spreekuur is in Warnsveld op woensdagavond 14 maart om 20.00 uur in het `t Warnshuus en in Zutphen op donderdagochtend 15 maart om 10.00 uur in het Volkshuis. Onder het genot van een kop koffie of thee bespreekt Coby graag onderwerpen die bij u als kiezer leven, zoals duurzaamheid, veiligheid, verkeer of een ander onderwerp dan bent u van harte welkom.