Huidige locatie Wilhelminafontein op de Bult van Ketjen. Foto: Alize Hillebrink.
Huidige locatie Wilhelminafontein op de Bult van Ketjen. Foto: Alize Hillebrink. Foto:

Column Henrieke Schoonekamp

De column van Henrieke Schoonekamp ontbrak de afgelopen twee weken op deze plek en ook deze week is dat nog het geval. Volgende week zal haar verhaal hier te lezen zijn.


Inloopbijeenkomst Poort van Zuid

ZUTPHEN - Voor het project Poort van Zuid, de gebiedsontwikkeling van de Houtwal tot en met 's Gravenhof, heeft de gemeente de afgelopen maanden diverse onderzoeken uitgevoerd en in gang gezet. De onderzoeken hebben als doel meer duidelijkheid te krijgen op vragen als: hoe wordt het 's Gravenhof echt onderdeel van het stadscentrum; wat is de beste oplossing voor parkeren en een duurzame bereikbaarheid per auto en fiets; en hoe kunnen we de vestingwerken duurzamer maken en meer beleven? Op woensdagavond 14 maart organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst om de eerste resultaten te delen. Geïnteresseerden kunnen tussen 17.00 en 20.00 uur binnenlopen in de Burgerzaal aan 's Gravenhof 1. Medewerkers van de gemeente zijn aanwezig om hen te woord te staan.


Wilhelminafontein mogelijk naar Hanzehof

ZUTPHEN - Sinds de gemeente het burgerinitiatief voor verplaatsing van de oude Wilhelminafontein uit 1899 wil honoreren zijn er al heel wat locaties genoemd. De gemeente komt nu met een geheel nieuwe plek: de zone Hanzehof e.o. Volgens de gemeente biedt deze locatie 'een uitgelezen kans om de fontein te herplaatsen.'

Door Alize Hillebrink

Omdat het gebied van de Hanzehof in de toekomst heringericht gaat worden zal herplaatsing van de fontein nog wel even op zich laten wachten. "Ik denk op zijn vroegst aan 2020 dat de fontein weer kan gaan spuiten," aldus wethouder Pennings. De zone Hanzehof is volgens de gemeente een 'passende historische setting' en tegelijkertijd kan de fontein een impuls aan deze plek geven. "Het past binnen de Binnenstadvisie waarin staat dat de gemeente het gebied tussen Hanzehof en de binnenstad weer een 19e eeuws karakter wil geven."

De locaties Vispoortplein, 's Gravenhof, IJsselkade/Marspoortstraat vindt de gemeente onaantrekkelijk vanwege de keuzes die zijn gemaakt in lopende projecten. Het Vispoortplein wacht een stedenbouwkundige en verkeerstechnische opgave en de omgeving zou de uitstraling van de fontein niet ten goede komen. De plannen voor herinrichting van het 's Gravenhof bevinden zich in vergevorderd stadium. Bovendien is hier al sprake van een Wilhelminaboom. "Een tweede monument op het plein is niet logisch." De herinrichting van de IJsselkade bevindt zich in een vergevorderd stadium en daarbij is op deze plek al een waterspeelplaats. Op de hoek van de Marspoortstraat is ruimte te beperkt.

Herplaatsing Houtmarkt niet reëel
Herplaatsing op de oorspronkelijke locatie Houtmarkt acht het college eveneens niet reëel. Volgens de gemeente ontstaat met terugplaatsing van de fontein "de kans op een tegenbeweging om de fontein die daar nu staat te behouden."

Initiatiefnemer Theo Engelen is het daar niet mee eens: "Die huidige torenfontein op de Houtmarkt past en hoort daar niet." Engelen zou het liefst zien dat de gemeente luistert naar de wens van de burgers. "De fontein was ooit een geschenk van de burgerij, laat de burger hierover meebeslissen!" roept hij. "Ik ben er vrijwel zeker van dat er dan gekozen wordt voor die oorspronkelijke locatie." Maar volgens de gemeente is dit een te kostbare optie. "Verplaatsen van de fontein naar de Houtmarkt betekent een dubbele investering omdat dan ook de huidige fontein verplaatst moet worden." Engelen: "Zodra er besloten is over de locatie Houtmarkt gaan wij op zoek naar financiering en ik verwacht dat dat geen probleem is. Het Wijnhuisfonds, de ondernemersvereniging en de Fluisterschippers staan hier allemaal achter."

De realisatie in 1898 van de Wilhelmiminafontein was een initiatief van de Zupthense inwoners ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina. De fontein werd geplaatst op de Houtmarkt tegenover de Sprongstraat. Door diverse omstandigheden kende de fontein door de jaren heen verschillende standplaatsen. Sinds 1995 staat zij zonder wateraansluiting op de Bult van Ketjen. In maart 2017 bood Theo Engelen zijn petitie voor herplaatsing van de Wilhelminafontein op de Houtmarkt aan in de gemeenteraad. Binnenkort spreekt de gemeenteraad zich uit over de nieuwe voorkeurslocatie 'Hanzehof e.o.' van het college.