Onderzoek naar interne problemen zwembad De IJsselslag

ZUTPHEN - Sinds de opening van Zwembad De IJsselslag in augustus 2015 is er sprake van onrust en onenigheid tussen Stichting Sportaccomodaties Zutphen (SSAZ), zwemvereniging De IJsselmeeuwen (DIJM) en de gemeente. Een extern onafhankelijk Adviesbureau Treem uit Woerden heeft de problemen nu in kaart gebracht.

Door Alize Hillebrink

Met de aanbevelingen in het rapport kan er worden gewerkt aan een beter klimaat, nieuwe verhoudingen en goede samenwerking tussen SSAZ, DIJM en de gemeente. Volgens het adviesbureau heeft de escalatie zich met name voorgedaan in de relatie tussen SSAZ en DIJM. Met de aanstelling van een nieuw interim-bestuur, eind vorig jaar door de gemeente, werd al druk van de ketel gehaald. Een deurwaardersclaim aan het adres van DIJM werd ook ingetrokken.

Volgens Treem kenmerkt de relatie tussen SSAZ en DIJM zich als een 'leverancier-klantrelatie', terwijl een 'partnerrelatie' met wederzijdse verantwoordelijkheden beter zou zijn. "Het feit dat de IJsselmeeuwen graag actiever wil zijn in het beheer en de exploitatie van het zwembad, moet worden gezien als een kans in plaats van een bedreiging," aldus het bureau. "DIJM moet en wil ook zelf uit de simpele 'klant-rol'," stelt Treem. Het advies is om DIJM een rol te geven in de exploitatie. Ook stelt het bureau dat beide partijen (SSAZ en DIJM) een gedeeld belang hebben. "Zolang dit in het oog gehouden wordt kan er nieuw elan in de samenwerking worden gebracht."
Een andere aanbeveling is om de directe gemeentelijke invloed op bestuursniveau van SSAZ te heroverwegen en alternatieve mogelijkheden te bekijken. Ook adviseert Treem aan alle betrokkenen om het besluit (in 2012, red.) om geen klassiek recreatief zwembad te realiseren te respecteren of de exploitatie en beleidsmatige doelstellingen te heroverwegen. Bureau Drijver en Parners deed in februari jongstleden onderzoek naar mogelijkheden tot uitbreiding van het zwembad met recreatiefuncties en concludeerde dat dit miljoenen extra gaat kosten.

Momenteel loopt er nog een onderzoek door Bureau Procap, naar beheervormen van sportvoorzieningen in Zutphen. Hierin wordt het beheer van de IJsselslag meegenomen. Voor de zomer wordt een afrondend besluit aan de raad voorgelegd over het beheer van de Zutphense sportvoorzieningen.


Sluiting dreigt voor winkel en werkplaats stationsstalling

ZUTPHEN - Wanneer straks de huidige exploitant, na vele decennia, stopt met de exploitatie van de fietsenstalling in Zutphen zal dit gevolgen hebben voor de gebruikers ervan. De NS heeft als eigenaar laten weten de winkel en werkplaats te gaan sluiten. Burgerbelang heeft daarom samen met GroenLinks een motie opgesteld die ingediend zal gaan worden op 12 maart. Ze roepen in hun motie op dat het college met spoed in contact te treden met de NS. Onderzocht moet worden of de werk- en winkelruimte behouden kunnen blijven. De service, veiligheid en werkgelegenheid vinden de partijen hierbij belangrijke bespreekpunten. Ze roepen het college op voor 1 april in gesprek te gaan. Voordat er definitieve besluiten zijn gevallen.


Leerafdelingen Sutfene gestart

ZUTPHEN - Dinsdag 27 februari zijn officieel de twee leerafdelingen van ouderenorganisatie Sutfene in Zutphen geopend. De wens om leren en ontwikkelen nog tastbaarder te maken hebben geleid tot de ontwikkeling van twee leerafdelingen in woonzorglocatie De Lunette: een kleinschalige woonzorgvoorziening psychogeriatrie en een kleinschalige woonzorgvoorziening somatiek.

Op een leerafdelingen vormen de leerlingen, na een intensieve inwerkperiode, een zelfsturend zorgteam. Zij worden op de werkvloer rechtstreeks begeleid/opgeleid door werkbegeleiders verzorgende IG en werkbegeleiders verpleegkundigen niveau 4. Daarnaast staan een wijkverpleegkundige, praktijkopleiders en andere ondersteunende stafdiensten voor ze klaar. De leerlingen hebben een dienstverband bij Sutfene en worden zowel 'on the job' als in de schoolbanken opgeleid tot verzorgende IG, verpleegkundige mbo-4 of wijkverpleegkundige hbo-V. Het zorgteam is ook aangevuld met stagiaires die de combi BOL-opleiding verzorgende IG/Maatschappelijke zorg doen en studenten (mbo en hbo) in de zorg die een betaalde bijbaan in de weekenden en vakanties willen.


Wie helpt de padden een handje?

ZUTPHEN - De Paddenwacht in Zutphen e.o. van de Dierenbescherming is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers die willen meehelpen met het overzetten van padden tijdens de jaarlijkse paddentrek.

De padden en kikkers ontwaken binnenkort uit hun winterslaap. De amfibieƫn trekken 's avonds bij vochtig weer en de juiste temperatuur van hun winterslaapplaats naar een sloot, poel of vijver om zich daar voort te planten. Tijdens deze trek worden er duizenden doodgereden omdat verkeerswegen zomer- en winterverblijf doorsnijden. Op locaties in Warnsveld en Zutphen, waarvan het bekend is dat er veel oversteken, helpen de vrijwilligers de dieren veilig naar de overkant van de weg, richting het water. Wie wil helpen, kan contact opnemen met Diny te Velthuis.


06 - 2031 1464