Schilderij van de Franse portretschilderes Louise Vigée-le Brun. Afbeelding: PR
Schilderij van de Franse portretschilderes Louise Vigée-le Brun. Afbeelding: PR Foto:

Kunstenares op de vlucht

ZUTPHEN - Alliance Française Zutphen heeft op donderdag 15 maart om 20.00 uur Dianne Hamer te gast met haar Nederlandstalige lezing 'Kunstenares op de vlucht', over de beroemde Franse portretschilderes Louise Elisabeth Vigée-le Brun bij de Bibliotheek Zutphen, Broederenkerkplein 2 te Zutphen.

De Franse portretschilderes Louise Vigée-le Brun wordt op 16 april 1755 in Parijs geboren. Ze wordt de favoriete portretschilderes van koningin Marie-Antoinette en is ook zeer populair bij de adel en aan het hof. Ze heeft vele edelen en hovelingen geportretteerd en verdient enorme sommen geld. Zij organiseert voor deze mensen gezellige, feestelijke bijeenkomsten. Haar succes zorgt natuurlijk voor scheve ogen en er wordt enorm over haar geroddeld in de schandaalpers. Zo worden haar verschillende affaires toegedicht. In 1776 trouwt ze met kunsthandelaar Le Brun, met wie zij in 1780 dochter Julie krijgt. Als de Revolutie uitbreekt ontvlucht zij Frankrijk onmiddellijk. Ze reist met Julie naar Italië, Wenen en St. Petersburg waar ze keizerin Catherina de Grote ontmoet. Ze zet haar carrière probleemloos voort en wordt schatrijk. In 1800 mag ze terugkomen naar Frankrijk.

Aan het eind van haar leven publiceert Le Brun haar memoires: 'Souvenirs' (1835-1837), waarin zij op levendige wijze haar jeugd, opvoeding, ontwikkeling en opleiding tot schilderes beschrijft. Haar oeuvre bestaat uit ongeveer 660 portretten en 200 landschappen en haar werk is in vele grote musea te zien.

Dianne Hamer heeft 'Souvenirs' bestudeerd en vertaald uit het Frans, samengevat en aangevuld met relevante vakliteratuur waardoor er een veelzijdig en objectief beeld ontstaat van het leven dat zij heeft geleid. Dianne Hamer (Amsterdam, 1956) heeft kunstgeschiedenis gestudeerd in Utrecht. Na haar afstuderen heeft zij in verschillende musea gewerkt. Zij heeft regelmatig gepubliceerd in tijdschriften over kunst en geschiedenis zoals Kunst- en Antiek Journaal en Literatuur. In 2011 is haar boek 'Sophie, koningin der Nederlanden' verschenen, dat genomineerd werd voor de Libris Geschiedenis Prijs.

Leden van de Alliance Française en middelbare scholieren hebben gratis toegang. Andere belangstellenden betalen 7,50 euro entree.