Henri Dekker voor zijn huis aan de Rijksstraatweg in Warnsveld. Foto: particuliere collectie
Henri Dekker voor zijn huis aan de Rijksstraatweg in Warnsveld. Foto: particuliere collectie Foto:

Nabestaanden Henri Dekker
ontvangen oorlogsonderscheiding

ZUTPHEN - De minister van Defensie heeft het Mobilisatie Oorlogskruis postuum toegekend aan Henri (Hans) Dekker, sergeant van het KNIL. Henri Dekker was een geboren en getogen Warnsvelder. Zijn naam leeft voort op het monument aan de Veldesebosweg. Op 14 maart 2018 ontvangen zijn nabestaanden de onderscheiding.

Henri (Hans) Dekker werd op 21 mei 1915 geboren aan de Rijksstraatweg 156 in Warnsveld. Hij wilde al jong planter worden in Nederlands Indiƫ. Daartoe moest in die tijd eerst de militaire dienstplicht vervuld worden. Eenmaal op Sumatra werd hij, bij het uitbreken van de oorlog met Japan, opgeroepen om bij het KNIL in dienst te treden. Op 14 maart 1942 werd hij met de anderen van zijn eenheid gevangen genomen en in koelen bloede vermoord. Zijn ouders krijgen na de oorlog, pas vier jaar later, bericht van zijn overlijden. Zijn naam is ook pas als laatste toegevoegd op het monument voor de gevallenen verzetsstrijders aan de Veldesebosweg in Warnsveld.

Een nicht van Henri Dekker, mevrouw Ine van Leeuwenburg-Dekker, wonende in Zutphen, neemt op 14 maart 2018 de onderscheiding in ontvangst bij het monument voor de gevallenen aan de Veldesebosweg in Warnsveld