Het Plein zoekt fietscoaches

ZUTPHEN - Het Plein Zutphen zoekt met spoed enthousiaste kandidaten die opgeleid willen worden als fietscoach. Deze coaches gaan na een gericht inwerktraject zelfstandig aan de slag om statushouders (nieuwe Nederlanders) te leren om op een verantwoorde manier deel te nemen aan het verkeer, en wel op de fiets. Heb je interesse en wil je meer weten? Neem contact op met Mark de Boer (werkcoach/coördinator fietsproject).


06 - 28037930


Help de bijen in het Emerpark

ZUTPHEN - Mensen die willen meedoen met NLDoet kunnen op zaterdag 10 maart tussen 10.00 en 14.30 uur de handen uit de mouwen steken in het Emerpark. Stichting Emerpark en de Vlindertuin De Kas organiseren op die datum een werkdag nabij De Kaardebol aan de Harenbergweg. Ook het IVN, Stichting Erve Eme en de Hommel-beweging doen mee.

Tijdens de NLDoet werkdag worden op het terrein van de Kaardebol 'bijenoases' aangelegd, beplantingen die geschikt zijn als voedselbron voor wilde én honingbijen. Daarnaast gaat men bij Erve Eme de bestaande meidoornhagen verbeteren en nieuwe hagen aanplanten. Als tweede 'klus' wil de organisatie aan de slag in de naastgelegen Heemtuin, een relatief onbekend deel van het Emerpark. Hier zijn veel fraaie bosranden overwoekerd met bramen. Door de bramen weg te halen ontstaat weer doorzicht en krijgen de sleedoornhagen en knotwilgen in de bosrand de ruimte.

De Stichting Emerpark zorgt voor gereedschap, koffie, thee en soep. Opgeven kan via de website en dan zoeken op de postcode 7204 KZ.


www.nldoet.nl


Diersporenwandeling Gorsselse Heide

GORSSEL - Op zondag 4 maart om 14.00 uur houden IVN en Marke Gorsselse Heide een diersporenexcursie op de Gorsselse Heide.

In de natuur kun je allerlei sporen vinden. Zo zijn er sporen in het landschap over de geschiedenis te zien en zijn er diersporen te ontdekken, zoals loopsporen, vraatsporen of uitwerpselen. Op die manier kom je er achter welke dieren er op de Gorsselse Heide wonen, zonder dat je ze direct ziet of wist dat ze er waren.

De wandeling duurt ongeveer twee uur. Zorg voor warme kleding en goed schoeisel. Start is op de hoek Elzerdijk/Gerrit Slagmanstraat te Harfsen.
Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Honden kunnen helaas niet mee.


0575-543824

markegorsselseheide.nl

ivn.nl/afdeling/zutphen


Zwerfafval ruimen buitengebied

ZUTPHEN - Ook dit jaar wordt weer met steun van de gemeente Zutphen en vrijwilligers in het buitengebied (Leesten, Warken, Vierakker en de Bronsbergen) het zwerfafval opgeruimd. Op zaterdag 24 maart gaat de werkgroep aan de slag. Natuurlijk kan er ook in de woonwijk Leesten worden opgeschoond bij voldoende aanmeldingen.

De werkgroep is op zoek naar meer vrijwilligers die op zaterdagmorgen 24 maart vanaf 10.00 uur tot ongeveer 12.00 uur willen helpen met het opruimen van zwerfafval. Voor materiaal wordt door de gemeente Zutphen verzorgd.

Om 10.00 uur wordt verzameld bij het bedrijf van de familie Kapper-Lammers aan de Dennendijk 2a. Na een kop koffie en een korte uitleg wordt er gestart. Na een paar uurtjes werk wordt de morgen weer bij de familie Kapper-Lammers afgesloten met iets warms. Aanmelden kan tot 20 maart per mail.


stuitschoonmaakdag@hotmail.com


Oud en vreemd geld inleveren

ZUTPHEN - De Lionsclub Zutphen heeft de maand maart opnieuw uitgeroepen tot inzamelmaand voor oud en vreemd geld. De actie, met medewerking van Albert Heijn, is gericht op de inwoners van Zutphen en Warnsveld die deze munten en biljetten vaak al jaren doelloos ergens in huis hebben liggen. De opbrengst van de actie komt ten goede aan blinden en slechtzienden in de derde wereld.

Voor het inwisselen van vreemd geld maakt de Lionsclub onder andere gebruik van een netwerk van piloten en pursers van de KLM. Vorig jaar in maart heeft de Lionsclub Zutphen 104 kilo oud- en vreemd geld ingezameld met een waarde van 5200 euro. Met het geld uit Zutphen en Warnsveld zijn inmiddels 519 staaroperaties uitgevoerd in oogklinieken in de derde wereld.

In de gemeente Zutphen werkt de Lionsclub nauw samen met Albert Heijn. In de twee winkels in Zutphen en in de winkel in Warnsveld staan de hele maand maart opvallende blauwe inzamelzuilen bij de in- of uitgang, waarin het geld kan worden gestort. Iedere cent die wordt gedoneerd, gaat volledig naar het goede doel.