Kunstenaar mag plan toelichten tijdens forumvergadering

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Maar een besluit nemen over een kunstwerk dat toch 150.000 tot 200.000 euro kost, doe je niet zomaar. PvdA en D66 nodigden de kunstenaar uit in hun fractie en zorgden ervoor dat Leopold op 12 maart zijn plan mag toelichten aan de raad tijdens een forumvergadering.

"Vrienden en kennissen zijn enthousiast en ik heb het plan ook voorgelegd aan de projectontwikkelaar van Heijmans. Ook hij ontving het plan positief. Samen met Koninklijke Hesselink BV ben ik op zoek gegaan naar een groeve waar ze granietblokken van vier meter hoog, twee meter breed en één meter diep kunnen delven. Die hebben we gevonden in India en hoewel ik de situatie daar zelf nog niet heb bekeken, is Hesselink ervan verzekerd dat er geen kinderarbeid gepaard gaat met de delving. Als de raad enthousiast is en het plan door zou kunnen gaan, dan worden de pilaren in India in vorm gesneden en zou het in theorie met twaalf weken hier kunnen zijn. Ja, de kosten zijn behoorlijk en het geld zou ook een bestemming kunnen vinden bij vluchtelingenorganisaties, maar ik ben er echt van overtuigd dat Zutphen zich met de Poort der Ontmoeting nóg meer kan profileren als gastvrije en kunstminnende stad."


willem@hoofdwerk.nl


Verkiezingsdebat kunst en cultuur

ZUTPHEN - Donderdagavond 8 maart om 20.00 uur is er in de Bibliotheek Zutphen in de Broederenkerk een verkiezingsdebat over kunst en cultuur. Burgemeester Annemieke Vermeulen zei tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst: "We kunnen de culturele trekpleister worden van Oost-Nederland". Hoe denken de lijsttrekkers van de tien politieke partijen dat te realiseren? Delen zij deze ambitie? Wat is daarvoor in hun ogen nodig?

Kim Coppes, ervaren debatleider, bevraagt de lijsttrekkers op hun visie op kunst en cultuur, wat moet er gebeuren de komende vier jaar? Vanzelfsprekend worden zij uitgedaagd tot discussie zodat standpunten scherper worden en verschillen en overeenkomsten tussen partijen duidelijker. Er worden drie thema's rond kunst en cultuur uitgediept: bruisende en aantrekkelijke stad; jeugd en jongeren; participatie en sociale cohesie. Het publiek wordt actief betrokken bij het debat.

De organisatie is in handen van Zudocku, het Zutphens Directie Overleg Cultuur en Kunst. De directeuren van Filmtheater Luxor, Graafschap bibliotheken, Musea Zutphen, Muzehof Centrum voor de Kunsten en Theater Hanzehof bieden deze avond aan. Toegang is gratis.


Informatiemarkt over thuis wonen, zorg, welzijn en veiligheid

ZUTPHEN - Op zaterdag 17 maart wordt voor de vierde keer de 'Thuis in Zutphen markt' georganiseerd. Het thema van deze informatiemarkt is (langer) thuis wonen, zorg, welzijn en veiligheid. Het evenement vindt plaats op zaterdag 17 maart van 10.00 tot 12.30 uur in de Burgerzaal, Lange Hofstraat 4 in Zutphen. De toegang is gratis.

Er is een gevarieerd aanbod aan kramen over zorg, inkomen, veiligheid, vrije tijd, woningaanpassingen en meer. Zowel commerciële aanbieders als vrijwilligersorganisaties zijn vertegenwoordigd en ook voor professionals die vakmatig bezig zijn met zorg en ondersteuning biedt de markt wellicht nieuwe inzichten. De toegang is gratis voor bezoekers. Er is voor iedere bezoeker een kop koffie of thee en wat lekkers beschikbaar. Daarnaast worden er gratis proeverijen aangeboden.


Gratis cursussen voor eigenaren van monumenten

ZUTPHEN - Vanwege de grote belangstelling voor de cursus schilderwerk in januari wordt deze avond herhaald op donderdagavond 8 maart. De cursus is bedoeld voor eigenaren van monumenten.

Een monument beheren en onderhouden is niet altijd eenvoudig. Om eigenaren te helpen een betere opdrachtgever te worden bieden de gemeente Zutphen en Monumentenwacht Gelderland eigenaren van monumenten 'clinics' aan. Deze korte cursussen worden tot en met 28 juni gegeven in de Erfgoedwerkplaats aan de Tengnagelshoek 9 in Zutphen. Ze zijn gratis toegankelijk. De clinics zijn praktijkgericht en ze worden ondersteund met veel beeldmateriaal. De clinic over schilderwerk wordt gegeven door Peter Voshart.

Cursusprogramma
• 8 maart: Schilderwerk (extra avond).
• 15 maart: Gebreken aan metselwerk en voegwerk (deel 2 van drieluik).
• 29 maart: Herstel van metselwerk en voegwerk (deel 3 van drieluik).
• 12 april: Metalen op daken.
• 26 april: Gewapend beton.
• 17 mei: Bitumineuze dakbedekking.
• 31 mei: Uitvoeringsfouten voor bedrijven.
• 14 juni: Inleiding geschiedenis Monumentenzorg en Monumentenwacht in Nederland.
• 28 juni: Duurzaamheid en monumenten.

Meer informatie en aanmelden kan via de website.


www.erfgoedwerkplaats.nl