Verkiezingsfilm

Aan de Marspoortstraat op nummer 8 bezoek ik Thijs de Wit. Acteur van beroep, geeft toneellessen en is jeugdtrainer bij AZC. En Thijs is ook nog eens zeer geïnteresseerd in politiek. Zó geïnteresseerd dat hij inmiddels al maanden werkt aan een verkiezingsfilm over de standpunten van de Zutphense politieke partijen. Dit weekend gaat de film in première. Ik ben benieuwd.
We zitten op de eerste verdieping aan een grote ronde tafel in de keuken. De film is nog niet helemaal af, maar toch mag ik al meekijken naar de eerste ruwe versie. En dat is nog een hele klus. Van iedere lijsttrekker zijn tussen de 30 en 45 minuten opnames gemaakt. Dat moet vervolgens in het eindproduct teruggebracht worden naar twee minuten. En dan ook nog op zo'n manier dat straks niemand kan zeggen dat een ander langer aan het woord kwam. Een bijna hopeloze zaak.
Maar Thijs ziet er de uitdaging wel van in. Met een professionele cameraman is hij al maanden aan het filmen in de stad. Van Genietcafé tot gemeentehuis en van Kruittoren tot Wijnhuistoren, overal brengen de lijsttrekkers hem naartoe. En elk interview geeft hem nieuwe inzichten over hoe het nu beter, maar vooral professioneler kan in de lokale politiek. Ieder gesprek begint met de simpele vraag over de noodzaak van de partij voor de inwoners van Zutphen. En voor enkele partijen was dát al een te moeilijke vraag.
Nu is camerawerk niet de dagelijkse bezigheid van de Zutphense lijsttrekkers. Maar dat hoeft ook niet, want het gaat de filmmaker om het oprechte eerlijke verhaal. En na de vele gesprekken en het bezoeken van partijbijeenkomsten van verschillende partijen heeft de maker een duidelijk beeld. De politicus die het beste uit haar woord komt is Antje van Dijk van de VVD. Een helder en duidelijk verhaal. En ook Liza Luesink van Groen Links komt met een concreet verhaal. Dat had ik wel verwacht, laat Jesse daar in Den Haag maar oppassen met zijn economisme, uit Zutphen komt de echte gedegen inhoud. En gelukkig zijn er meer uitstekende kandidaten.
Onder een tweede bakje koffie keuvelen we heerlijk verder. Over de lijsstrekker met de minste inhoud, de grootste gladjanus en egotrippers. Ik ga ze hier niet noemen, want dat is niet het idee achter het product. De film is er slechts om twijfelende en zwevende kiezers houvast te bieden in deze woelige tijden. En voor de rest mag u zelf een oordeel vellen, filmmaker Thijs de Wit belooft absolute neutraliteit in twee versies. Eentje van 7 minuten voor de ongeduldige kiezer en een bioscoopversie van 30 minuten. Zaterdag is de première in Luxor en zondag staan ze op YouTube. Zoek maar even op 'belofte maakt schuld, GR Zutphen 2018'.