Stichting Leergeld wil intensiever samenwerken en méér aanvragen honoreren

ZUTPHEN - Dit jaar hoopt stichting Leergeld 650 aanvragen voor sport, bijles of materialen als fietsen en computers te kunnen honoreren aan kinderen van ouders die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen. Een intensievere samenwerking met andere partijen staat nog op het wensenlijstje van de stichting. Liefst ook méér geld.

Door Meike Wesselink

"We werken al heel goed samen met verschillende partijen zoals de Zutphense Uitdaging, het Bakkersweeshuis, de ANWB, de IJsselmeeuwen voor zwemlessen, AEO Fietsenmakers voor fietsen, Manders als het gaat over computers en laptops, en Luxor filmtheater om kinderen eens per jaar naar de film te kunnen laten gaan. Maar we zien best veel initiatieven ontstaan waarmee we intensiever zouden kunnen samenwerken, zodat kinderen die het echt nodig hebben er ook daadwerkelijk mee geholpen zijn", legt Gerrit Donderwinkel, coördinator van stichting Leergeld uit.

"Ook op Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp moeten we geregeld beroep doen om aanvragen financieel rond te krijgen. Dat moet ook wel als je bedenkt dat wij in 2017 30.000 euro van Gemeente Zutphen hebben ontvangen, terwijl we voor datzelfde jaar 100.000 euro nodig hadden. Minister Klijnsma van sociale zaken heeft vorig jaar 85 miljoen euro beschikbaar gesteld voor gemeenten om armoede te bestrijden. Een deel daarvan zou bij stichting Leergeld meer dan welkom zijn", laat de coördinator voorzichtig weten.

In 2017 heeft Leergeld 600 aanvragen kunnen behandelen. Dat kunnen dus meerdere kinderen per gezin zijn. Omdat de inkomensgrens voor 2018 is verhoogd naar 130% van het minimuminkomen, verwacht de stichting dit jaar meer aanvragen. Het eerste potje waar Leergeld een beroep op doet, is die van de Meedoen-regeling van Het Plein (165 euro per volwassene en 225 euro per kind per jaar). Om een beeld te schetsen van de complexheid van de vraagstukken, beschrijft Donderwinkel de situatie van een gezin waarvan de drie kinderen graag op judo willen. "De vader had juist via het uitzendbureau een baan gekregen waardoor we geen beroep meer konden doen op de Meedoen-regeling. Hij besloot daarom het geld voor te schieten tot het moment dat zijn tijdelijke werk weer ten einde zou lopen en hij weer een beroep kan doen op die Meedoen-regeling. Dit voorbeeld geeft het maatwerk aan dat met iedere aanvraag gepaard gaat, maar ook de complexheid en de drempel die ouders over moeten om tot een aanvraag over te gaan."


Lees verder op pagina 5


Op welke zakenvrouw stem jij?

STEDENDRIEHOEK - Op 5 februari zijn de genomineerden voor de verkiezing Zakenvrouw Stedendriehoek 2018 bekendgemaakt. De 51 genomineerde dames, verdeeld in de categorieën Young Talent, Creative Brain, Local Wonder Woman, National Wonder Woman, Power Woman en Independent Woman, zijn te vinden op de website www.fem-netwerk.nl waar tevens tot en met 28 februari 2018 gestemd kan worden. De punten van de vakjury samen met de stemmen van het publiek zal uiteindelijk leiden tot één winnares per categorie. Nieuw dit jaar is de publieksprijs, de zakenvrouw met de meeste stemmen zal deze prijs in ontvangst nemen.De uitreiking vindt plaats bij Ovvice aan de Roggestraat in Apeldoorn, de datum wordt later bekendgemaakt.