Juf en de kinderen met op de achtergrond de expositie van de gemaakte foto's. Foto: PR
Juf en de kinderen met op de achtergrond de expositie van de gemaakte foto's. Foto: PR Foto:

Leerlingen CBS Arcade
exposeren gemaakte foto's

WARNSVELD - Vrijdag 16 februari is juf Jolanda Dragt van CBS Arcade er 's ochtends vroeg met groep 6 op uitgetrokken om het natuurverschijnsel rijp te fotograferen met I-pads. Leren kijken en zien is essentieel voor mooie foto's. De resultaten logen er niet om: ze waren zó mooi dat er een echte expositie van is ingericht in de hal van CBS Arcade. Stagiaire Margriet heeft de foto's hiervoor prachtig ingelijst. Juf en de kinderen zijn apetrots op het eindresultaat.


Entdag met uitleg over diverse
bijzondere fruitrassen

WARNSVELD - Op zondag 25 februari gaat het nieuwe Overtuinseizoen weer van start. En traditiegetrouw gebeurt dat met de Entdag, een tuin vol sneeuwklokjes en krokussen en een nieuwe expositie. Voormalig bewoonster juffrouw Dora Verloren van Themaat was de eerste vrouwelijke beroepsfruitteler en -kweker. Rond 1905-1908 legde zij in de Overtuin een vruchtentuin aan met zelf geënt plantgoed. Nog steeds staat er een 'IJsselpronk', een zeldzaam appelras dat door haar is ontwikkeld.

Henny Rossel en Bert Jansen Mananschijn van de Noordelijke Pomologische Vereniging staan vanaf 12.00 uur klaar in de galerie om fruitbomen te enten. Bij het enten wordt op een onderstam een jong twijgje van een boom van een bijzonder fruitras vastgezet. Die ent vergroeit met de onderstam en groeit uit tot de stam van een fruitboom. Op deze wijze worden de eigenschappen van de 'oude' boom exact doorgegeven aan de nieuwe ent. Enten is nodig omdat fruitrassen zich niet door zaad laten vermeerderen. Heeft u thuis een geliefde fruitboom waar u graag een jong exemplaar van zou willen hebben? Dat kan wanneer u met een 1–jarig twijgje van ongeveer 30 centimeter van uw eigen fruitboom (appel, peer of pruim) naar de Entdag komt.

Ook wordt er deskundig advies geven bij de keuze van de verschillende bijzondere fruitrassen uit hun eigen collectie. Zij hebben twijgen van buitengewoon smaakvolle oude fruitrassen bij zich, die de tand des tijds hebben doorstaan. Denk aan appelrassen als Sterappel, Notarisappel en de Princesse Noble. En peren zoals de Suikerpeer, Oomskinderenpeer en Winterrietpeer en tevens pruimen zoals de Reine Claude verte en de Mirabelle. Ook geven de pomologen advies over aanleg en onderhoud van boomgaarden, de aanplant en teelt en ziektebestrijding. Bij voldoende belangstelling zijn zij tot ongeveer 15.00 uur aanwezig. De vrijwilligers van de NPV enten de jonge loot tegen een geringe vergoeding.

In de tuin tooien duizenden sneeuwklokjes en krokussen als voorbodes van de lente de stinzenveldjes. Afhankelijk van het winterweer zullen ook de toverhazelaar en gele kornoeljes hun tere geel laten zien. Na een wandeling door de ontluikende tuin is het goed toeven in de sfeervolle oude boerderij welke is ingericht als galerie. De opening van de expositie 'Schenken en Ontvangen' van Marianne Polhout is op zaterdag 24 februari om 15.15 uur in de Overtuin en is tot en met 2 april te bezichtigen. Oliekannetjes, trechter en een klein gietertje -allemaal attributen die kunnen schenken- heeft Marianne in de afgelopen twee jaar op doek vereeuwigd.

Galerie en terras zijn altijd vrij toegankelijk. Entree tuin 3 euro, tot 16 jaar gratis (onder begeleiding). Geopend van 11.00-17.00 uur.

www.deovertuin.nl

0575-559989

Pomologen staan vanaf 12.00 uur klaar in de galerie om fruitbomen te enten. Foto: PR