Hans Grendel (l), Gerrit Donderwinkel en Tiny Beekman behandelen de binnengekomen aanvragen. Foto: PR
Hans Grendel (l), Gerrit Donderwinkel en Tiny Beekman behandelen de binnengekomen aanvragen. Foto: PR Foto: Hans Grendel (l), Gerrit Donderwinkel en Tiny Beekman behandelen de binnengekomen aanvragen. Foto: PR

'Ik hoop dat andere mensen ook die stap durven te zetten'

'We zijn er bewust van dat mensen een drempel over moeten en nemen daarom alle tijd '

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Over die drempel, die ouders over moeten om tot een aanvraag over te gaan, kan de volgende alleenstaande moeder meepraten. Ze wil liever niet met haar naam in de krant. We noemen haar voor het gemak Bea. Bea heeft een parttime baan waardoor ze uit de uitkering is en ook geen beroep meer kan doen op de Meedoen-regeling. Breed heeft ze het echter niet. "Uiteindelijk heb ik het aangedurfd om naar stichting Leergeld te stappen. Het is echt wel een dingetje hoor, dat doe je niet zomaar. Maar ik ben alleen maar heel blij dat ik die stap heb gezet. Mijn dochter kan nu haar Zumba-lessen volgen en ook de ouderbijdrage voor school is dankzij stichting Leergeld betaald. Het geeft mij net weer wat meer speelruimte en dat voelt gewoon fijn. Ik hoop dat andere mensen ook die stap durven te zetten. De vrijwilligers van stichting Leergeld zijn erg vriendelijk en bereid om te helpen."

Stichting Leergeld bestaat uit een team van negen vrijwilligers. Donderwinkel: "We zijn een heel gemotiveerd team en ons er zeer van bewust dat mensen echt wel een drempel over moeten om bij ons een aanvraag te doen. Daarom nemen we er ook de tijd voor als mensen bij ons binnenwandelen. Binnen twee weken proberen we aanvragen te behandelen, maar soms is het een behoorlijke puzzel. We hebben in het verleden wel eens mensen moeten teleurstellen en dat is best frustrerend. De laatste jaren gelukkig niet."

Taken onderbrengen plek waar ze het best tot hun komen

"Wel zien we nog wat verbeterpunten. Zo denken we dat een betere samenwerking van meerwaarde kan zijn. Met ondernemers bijvoorbeeld om diensten en materialen uit te wisselen, maar ook met scholen en zwemclubs. Er gaat best veel geld naar zwemles en bijles of huiswerkbegeleiding. Liefst zouden we zien dat de scholen die verantwoordelijkheid op zich nemen. Vroeger leerde je zwemmen via school, maar ook wat huiswerkbegeleiding betreft hebben scholen er zelf het beste zicht op welke kinderen extra begeleiding nodig hebben. Als we die taken weer onderbrengen op de plek waar ze het best tot hun recht komen, dan biedt ons dat meer ruimte om andere aanvragen te kunnen honoreren."

Stichting Leergeld huist bij Het Plein (meteen na de ingang rechtsaf) en is op dinsdag en donderdag (van 9.00 uur tot 13.00 uur) telefonisch bereikbaar via 0575514675. op donderdag tussen 9.00 uur en 13.00 uur kun je er gewoon binnenwandelen.


www.leergeld.nl/zutphen