Junior Jazz Festival komt 4 maart naar Hanzehof

Zutphen - Al er iemand is die Jazzmuziek naar Zutphen weet te halen is het Frank Ong-Alok wel. Wekelijks strikt hij niet de minste jazzartiesten om in Luxor te komen spelen. Maar Frank wil méér. Samen met Hanzehof directeur Mirjam van Tiel én de verschillende Nederlandse conservatoria broedt hij op een nieuw festival dat op zondag 4 maart al de première beleeft; Junior Jazz Festival Zutphen, in de Buitensoos.

Door Meike Wesselink

Omdat jonge jazzmuzikanten een podium verdienen en omdat er in het algemeen weinig geschikte podia zijn voor jazzmuzikanten, zocht Frank de samenwerking met verschillende conservatoria om een veelbelovend programma op te zetten. "Eerlijk gezegd verbaast het me een beetje dat een Junior Jazz Festival nog helemaal niet bestaat. Er is wel zoiets als het Kids Dynamite Festival, maar daarbij treden 'volwassen' acts op voor kinderen. Een jazzfestival met jonge jazzmuzikanten is er voor zover ik weet niet, terwijl er wel heel veel veelbelovende jonge musici zijn."

Leerlingen van het Junior Jazz College van het Conservatorium Amsterdam spelen de vierde maart vanaf 14.00 uur in het theatercafé. De toegang is gratis, maar een donatie voor Junior Jazz Festival 2019 is méér dan welkom. Is 2018 nog een pilot, in 2019 moet het festival er helemaal staan. Dan worden er vijf concerten in de Buitensoos gehouden en nog eens vijf gratis toegankelijke concerten in het theatercafé. Ook willen de organisatoren tussen de concerten door workshops houden. "De editie dit jaar moet je eigenlijk zien als de aftrap voor volgend jaar", legt Frank uit. Deze week gaat de crowdfundingsactie van start waarbij iedereen ons kan sponsoren. Concerten kosten tien euro en tegenover een sponsoring van minimaal dat bedrag staat een toegangskaart tot een concert naar keuze. Bij sponsoring van 35 euro krijgen mensen een passe-partout voor alle concerten." De crowdfundingsactie gaat vandaag of morgen van start en is te vinden via www.voordekunst.nl (tik Junior Jazz Festival Zutphen in via de zoekfunctie).

'Dit is een pilot, in 2019 moet het festival er helemaal staan'

Mirjam van Tiel is enthousiast om de jonge artiesten in de Hanzehof te verwelkomen. "Lokale initiatieven steunen we graag, zeker als deze landelijke allure hebben. Met steun van stichting Zutphen Muziekstad en Gemeente Zutphen die ons voor deze eerste editie heeft gesubsidieerd, kunnen we het evenement mogelijk maken. Het is leuk om weer een jazzevenement in de Hanzehof te hebben. In de jaren tachtig en negentig heeft hier namelijk ook een veelbelovend jaarlijks jazzevenement plaatsgevonden." Hoofdtechnicus Cor Provoost: "Van de namiddag tot diep in de nacht werd er dan muziek gemaakt. Meestal in het begin nog een beetje voorzichtig, maar aan het eind van de avond werd er volop geïmproviseerd. Het was een jaarlijkse happening als opening van het theaterseizoen en het was een ontzettend succes. Toch is het in de jaren negentig langzaam een beetje wegge-ebt." Junior Jazz Festival is daarom wellicht een mooie revival.


Lees verder op pagina 5