Nepcollectanten 'voedselbank' actief

ZUTPHEN - De Voedselbank Zutphen wil mensen in de regio waarschuwen dat wanneer er personen langs de deur komen die zich uitgeven 'collectant voor de Voedselbank' te zijn, dit geen vrijwilligers van de Voedselbank zijn maar oplichters. Al maanden ontvangt de Voedselbank Zutphen namelijk berichten dat dit al diverse keren is voorgekomen. Ook afgelopen maandagavond 12 februari was het weer mis, ditmaal in de Hoven. Daar gaven de nepcollectanten aan voor de 'voedselbank' van de Evangelische Gemeente Zutphen in de Emmanuelkerk te collecteren. Zij vroegen om een financiƫle bijdrage of om voedsel. Dankzij een alerte bewoner is de politie ingeschakeld.

De Voedselbank collecteert niet, maar krijgt giften van donateurs en regionale bedrijven en organisaties en voert incidenteel acties in winkels.

Ook Rob de Boer, pastor van de Evangelische Gemeente Zutphen, reageert op de situatie: "Wij collecteren nooit, behalve op zondagmorgen in de kerk. Ook verkopen we geen oliebollen of andere artikelen van deur tot deur. Ons initiatief: het uitdelen van boodschappen is geen voedselbank. We gebruiken deze naam ook niet. We delen boodschappen uit aan mensen, die tussen de wal en het schip vallen. Dat zijn mensen die in afwachting zijn van een toelating bij de echte Voedselbank; of mensen die om welke reden dan ook buiten de toelatingsnorm van de Voedselbank vallen. Elke week komen ongeveer 30 personen, waaronder 19 gezinnen, langs voor een tas vol boodschappen. De kosten worden gedragen door de verkoop van tweedehands goederen uit onze kringloopwinkel 'Twinkeltje', giften van de leden van de Evangelische gemeente en een sponsor van wie we een groot deel van de boodschappen ontvangen om uit te delen."


Aanpak verkeerssituatie Kruising Gerard Doustraat/Jan Vermeerstraat

ZUTPHEN - Burgerbelang heeft maandag 12 februari een motie ingediend om het college op te roepen de verkeerssituatie rondom de kruising Jan Vermeerstraat/Gerard Doustraat veiliger te gaan maken.

De bezuiniging middels het weghalen van de stoplichten, moet nu in de veiligheid van deze kruising ten goede komen, zo vindt Burgerbelang. Ze worden hierin gesteund door bewoners uit de buurt, maar ook rijschoolhouders. Henny Leenen van de gelijknamige autorijschool: "De Jan Vermeerstraat heeft iets weg van een 50 kilometer weg en daar gedragen de chauffeurs zich naar. Er wordt te hard gereden en dat komt de veiligheid ter hoogte van deze kruising niet ten goede".

Burgerbelang hoopt dat het college deze situatie op korte termijn daadwerkelijk gaat aanpakken.