Ook Zutphen treft klimaatmaatregelen

ZUTPHEN - Het veranderende klimaat vraagt steeds meer de aandacht. Zutphen neemt daarom maatregelen zodat bij extreem weer de leefbaarheid zo min mogelijk gevolgen ondervindt. In samenwerking met het waterschap Rijn en IJssel is hiervoor een speciaal programma ontwikkeld onder de dubbelzinnige naam: 'Zutphen, een prettig klimaat'.

Door Alize Hillebrink

"We krijgen steeds meer te maken met heftige buien, hoogwater en extreme droogte," vertelt wethouder Coby Pennings. "De klimaatverandering heeft ingrijpende maatschappelijke gevolgen. Nu al wordt hierdoor in Zutphen hinder, overlast en schade ervaren. Het is een uitdaging om wateroverlast door heviger buien en achteruitgang van de waterkwaliteit te voorkomen in de vele wateren die Zutphen rijk is. Ook de toenemende warmte in de zomer heeft invloed op ons leefklimaat en gezondheid."
Vier actiepunten uit het programma zullen verder worden uitgewerkt. Dit zijn: omgaan met extreme neerslag en droogte, energietransitie en hergebruik van grondstoffen, beleven en benutten van water en groen en Werken aan verkoeling, voedsel en gezondheid. Met vijf hieraan verbonden initiatieven zal dit jaar nog worden gestart. Deze initiatieven zijn: De Mars verwarmt Zutphen, Ontharden en vergroenen, Zutphen stroomt, Vesting van de toekomst en Berkel in de stad.
De gemeente Zutphen is blij met de samenwerking met het waterschap. Het waterschap is deskundig als het gaat om voldoende water van goede kwaliteit, de gemeente is verantwoordelijk voor een aantrekkelijke omgeving om te kunnen wonen, werken en ontspannen. De gemeente en het waterschap hebben in 2017 onderzoek gedaan naar watertoevoer, waterkwaliteit, neerslag en hitte. Tevens organiseerden zij bijeenkomsten met inwoners om te komen tot gezamenlijke doelen. Aansluitend bood een initiatiefgroep van Stadspartij, GroenLinks en Partij van de Arbeid in datzelfde jaar de gemeente het zogenaamde Blauwboek aan met 86 voorstellen ter verbetering van het leefklimaat in Zutphen. De uitkomsten van deze onderzoeken, bijeenkomsten en de aanbevelingen uit het Blauwboek zijn nu samengevat in het programma: 'Zutphen, een prettig klimaat'. Hierin staan de doelen, ambities en de manier weer waarop de gemeente en het waterschap dat in een gezamenlijk klimaatprogramma willen oppakken.

Het programma 'Zutphen, een prettig klimaat' zal volgende week op de website van de gemeente te vinden zijn.