Voedselbank en gemeente Zutphen tekenen in februari een overeenkomst

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Het kostte De Jonge wel enige moeite om de aanzienlijk nauwere samenwerking gestalte te geven. "Ik moest daar echt doorheen. Voedselbanken komen voort uit het falen van ons sociaal stelsel. Het is toch te gek dat in een rijk land als het onze dergelijke faciliteiten nodig zijn om het leven van mensen draaglijk te maken."

Voedselbank en gemeente trekken officieel per medio februari samen op. Dan ondertekenen de wethouder en voorzitter Gert Vrieze daartoe een overeenkomst. Aan de 134 huishoudens, oftewel ruim 300 mensen waaronder 110 kinderen, die noodgedwongen gebruik maken van de charitatieve voorziening heeft vrijdag 23 februari de laatste uitgifte van levensmiddelen op de Groenmarkt plaats. Een dag later is de verhuizing. Alleen de ontmanteling en opbouw van de koelinstallatie neemt meerdere dagen in beslag. Om alles in het nieuwe pand uiteindelijk spic en span te krijgen wordt 2 maart als wekelijkse uitgiftedag overgeslagen. De herstart van de Zutphense Voedselbank, die Hermesweg 17A als officieel bezoekadres kent, is derhalve op 9 maart.

Op de website van de Voedselbank staat meer informatie, waaronder de mogelijkheden om te doneren of op de nieuwe locatie vrijwilligerswerk te verrichten.


www.voedselbankzutphen.nl


Nominaties Ida Gerhardt Poëzieprijs

ZUTPHEN - Poëziebundels van de dichters Martijn den Ouden, Charlotte Van den Broeck en Menno Wigman zijn genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2018. Op zaterdagavond 17 maart wordt de prijs uitgereikt in kunstcentrum Dat Bolwerck in Zutphen.

De bundels zijn Een kogelvrije zomer van Martijn den Ouden, Nachtroer van Charlotte Van den Broeck en Slordig met geluk van Menno Wigman. De jury, Petra Possel en Arjan Peters, vond deze bundels de beste drie van alle Nederlandstalige poëzie die de afgelopen twee jaar verscheen. In totaal werden er 184 poëziebundels ingezonden.

Op de feestelijke manifestatie vanaf 20.00 uur staan het juryrapport en de genomineerde dichters centraal. Zij dragen zelf uit hun werk voor. Andere optredens zijn er van onder andere dichter Maud Vanhauwaert, twee jaar geleden genomineerd voor de prijs, en rapper Guido Faas. Aan het eind van de avond wordt bekend gemaakt wie van de genomineerde dichters zich de winnaar van de tiende Ida Gerhardt Poëzieprijs mag noemen en het bijbehorende geldbedrag van 1500 euro en kunstwerk in ontvangst mag nemen.

Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar bij boekhandel Van Someren en Ten Bosch in Zutphen of via e-mail.


secretariaat@idagerhardtpoezieprijs.nl


Inspiratieavond 'Wonen'

ZUTPHEN - De Zutphense woonvisie 2013-2017 is toe aan een actualisatie. Voor de gemeente het moment om te kijken naar 'wat er is bereikt, waar we staan en waar wij naar toe willen'. Daarom organiseert de gemeente op 22 februari een inspiratieavond met als thema: 'Wonen'.

Naast de gemeenteraad en partners op gebied van wonen zijn ook belangstellenden uitgenodigd. Tijdens deze inspiratieavond worden drie reeds opgeleverde onderdelen uit het programma versterken van het Zutphense woonklimaat toegelicht. Deze drie actielijnen zijn: aanpassen woningbouwprogrammering, promoten Zutphen als aantrekkelijk woonstad en de bestaande woningvoorraad. Ook zal worden gekeken naar wonen in relatie tot het verleden, het heden en de toekomst. De opbrengst van de avond zal worden meegenomen in de actualisatie van de Zutphense woonvisie die in dit jaar wordt opgesteld.

In 2016 is het onderwerp 'het versterken van het Zutphense woonklimaat' als één van de zes belangrijkste punten om Zutphen op sociaal economisch terrein te versterken, vastgesteld. Dit punt bracht op een aantal onderdelen versnelling in het woonbeleid. Meer informatie via info@zutphen.nl of tel. 140575.


Maatregelen sluipverkeer tijdens tweede afsluiting IJsselkade

ZUTPHEN – De IJsselkade wordt vanaf 5 februari weer afgesloten voor verkeer vanwege de start van het tweede deel van de herinrichting van de kade. De werkzaamheden aan de IJsselkade zullen tot juli 2018 duren. Tijdens de afsluiting wordt het verkeer omgeleid.

Bewoners van de Waterstraat vrezen voor een toename van overlast, gezien het feit dat tijdens de eerste afsluiting van de kade deze straat als sluiproute werd gebruikt. Niet alleen schreven ze hierover een brandbrief, waarin bewoners de overlast en onveiligheid benadrukken en tevens hun ontevredenheid naar de gemeente Zutphen uitten, ook zijn ze een petitie gestart (petities.nl/petitions/de-waterstraat-is-geen-substituut-ijsselkade).

De gemeente heeft nu aangegeven extra maatregelen te zullen nemen tegen het sluipverkeer. Zo wil zij zorgen voor verkeersregelaars bij de Waterstraat en zullen vanaf De Hoven omleidingsbordjes geplaatst worden.