Nu nog in het onderkomen aan de Groenmarkt verheugen, (v.l.n.r.) wethouder Annelies de Jonge, bestuurslid 'voedselveiligheid' Jaap Koning, secretaris Gonnie Bouwman en vicevoorzitter Ernst van der Vlist zich op de samenwerking tussen gemeente en Voedselbank. Foto: Eric Klop
Nu nog in het onderkomen aan de Groenmarkt verheugen, (v.l.n.r.) wethouder Annelies de Jonge, bestuurslid 'voedselveiligheid' Jaap Koning, secretaris Gonnie Bouwman en vicevoorzitter Ernst van der Vlist zich op de samenwerking tussen gemeente en Voedselbank. Foto: Eric Klop Foto:

Voedselbank verhuist naar De Mars

Ook meer samenwerking met gemeente Zutphen

Door Eric Klop

ZUTPHEN - Het is gelukt. De Zutphense Voedselbank heeft een nieuw onderkomen gevonden. De wekelijkse uitgifte van levensmiddelen aan minima uit Zutphen, Lochem en Brummen heeft vanaf vrijdag 9 maart plaats in het pand op de hoek van de Hermes- en Gerritsenweg op De Mars. Daarbij trekt de organisatie voortaan samen op met de gemeente.

De verhuizing was noodzakelijk nadat de eigenaar van de huidige locatie aan de Groenmarkt vorig jaar te kennen gaf het pand te willen verkopen. Daarop ging een zoektocht naar een nieuw onderkomen van start. Een achttal mogelijkheden passeerde de revue, waaronder het gebouw van Delta en een deel van de Emmanuelkerk. Uiteindelijk kwam het bestuur van de Voedselbank samen met de gemeente Zutphen uit bij het pand op de hoek van de Hermesweg met de Gerritsenweg. "Dat heeft alles wat we nodig hebben", zegt vicevoorzitter Ernst van der Vlist. "We krijgen daar de beschikking over zo'n 2000 vierkante meter. Het is nu nog een lege, kale ruimte, zodat we die naar geheel eigen inzicht en volgens ons pakket van eisen op het gebied van onder meer voedselveiligheid kunnen outilleren. Daarnaast is de bereikbaarheid voor klanten, vrijwilligers en bevoorrading beter dan nu. Van bijvoorbeeld parkeerproblemen zal geen sprake meer zijn."

Met de inrichting, waaronder het realiseren van een keuken, toiletten, een spreek- en informatiekamer en een wachtruimte voor de klanten, is circa 85.000 euro gemoeid. Daarvan kan zo'n 35 mille uit eigen middelen worden opgehoest. De rest van het bedrag komt volgens Van der Vlist uit een bijdrage van de landelijke voedselbankorganisatie en fondsenwerving. De huursom van het pand à 31.500 euro per jaar wordt in ieder geval de komende vijf jaar betaald door de gemeente, met een optie tot verlenging. Van de huidige locatie aan de Groenmarkt maakt de Voedselbank gratis gebruik.

De samenwerking met de gemeente gaat overigens verder dan alleen het financiële aspect. Zo gaat de Voedselbank haar klanten actief wijzen op voorzieningen, minimaregelingen en andere mogelijkheden die de overheid biedt om armoede tegen te gaan. "Via de gemeente blijkt dat vaak lastig", verklaart wethouder Annelies de Jonge. "We merken dat nog te veel mensen de weg niet weten te vinden of soms uit schaamte hulp en zorg mijden. De Voedselbank is daarvoor een veiliger plek, ook om elkaar te ontmoeten en weer greep op het leven te krijgen."

Lees verder op pagina 7