Marco Mout en de jongens en meiden van WALHALLAb zijn trots op de Kees Luesink Award. Foto: Evert van de Worp
Marco Mout en de jongens en meiden van WALHALLAb zijn trots op de Kees Luesink Award. Foto: Evert van de Worp Foto:

WALHALLAb wint eerste Kees Luesink Award

ZUTPHEN - Vrijdag 19 januari won jongerenwerkplaats WALHALLAb de eerste Kees Luesink Award die werd uitgereikt in het Koelhuis. Zowel van publiek als jury kreeg WALHALLAb de meeste stemmen en dus ging de wisseltrofee en het geldbedrag van 2500 euro naar hen. Initiatiefnemer Marco Mout vertelt over twee jaar hoe de prijs heeft geholpen om het initiatief verder te ontwikkelen. Ook neemt Mout plaats in de jury voor de volgende uitreiking van de Kees Luesink Award.

Voor een jury onder leiding van UWV-directeur en voormalig Eerste Kamerlid Tof Thissen en een zaal met ruim tweehonderd bezoekers presenteerden Villa Achterstraat uit Lochem, Stichting Buddy to Buddy en het WALHALLAb zich elk met hun eigen unieke verhaal. De genomineerden laten volgens de jury alle drie zien dat ze 'buiten de lijntjes durven te kleuren en dat ook kunnen uitleggen'. Over het WALHALLAb sprak de jury lovend: "Als je het over doeners hebt dan ben je hier goed. De jongeren staan centraal, 'niet lullen maar zagen' is het hier. Jongens en meiden, waar geen instantie raad mee weet, bouwen bij het WALHALLAb de mooiste dingen."

Niet lullen maar zagen; Marco Mout zou niets liever doen met zijn jongeren, maar WALHALLAb zit er momenteel wat ongemakkelijk bij. De ruimte nabij de Kruittoren staat niet meer tot de beschikking van de organisatie. De dozen zijn gepakt, maar een nieuwe locatie is er nog altijd niet gevonden. "Dat is best frusterend. Als WALHALLAb doen we het hartstikke goed. Ons concept start dit jaar ook in Rotterdam en Groningen, maar zelf kunnen we nu geen kant op.

'We hadden ons niet voor aangemeld, maar werden genomineerd'

Stilzitten doen we niet, dus als we iets nodig hebben pakken we weer een doos uit, maar handig is het niet. Met zo'n tachtig vaste leerlingen en gedurende het schooljaar ook nog eens zo'n drieduizend scholieren, ziet men gelukkig wel de noodzaak om een nieuwe locatie te vinden. We zijn trouwens niet op zoek naar een tijdelijk pand of een kraakpand. We willen gewoon huur betalen, dat hebben we steeds gedaan." Met de uitreiking is Mout maar wat blij. We hadden er ons niet eens voor aangemeld, maar werden genomineerd. Erg leuk natuurlijk."

Stichting Kees Luesink Award
De stichting Kees Luesink Award richt zich op initiatieven, personen, organisaties of bedrijven die gaan voor sociale winst en die vernieuwend zijn. De Award heeft als doel deze initiatieven een steun in de rug te geven, niet op te geven, zich nog meer in te zetten om tot succes te komen. Als voormalig wethouder in Zutphen en burgemeester van Doesburg wist Kees Luesink mensen te stimuleren om doelen en idealen zelf beter voor elkaar te krijgen en dat is precies waar de award op is geïnspireerd.

www.keesluesinkaward.nl