Vrijwilligster Cynthia Imhoff (r) en stagiaire Melanie van het AOC in Twello vertroetelen op kinderboerderij De Schouw de geiten. Maar hoe lang nog..? Foto: Eric Klop
Vrijwilligster Cynthia Imhoff (r) en stagiaire Melanie van het AOC in Twello vertroetelen op kinderboerderij De Schouw de geiten. Maar hoe lang nog..? Foto: Eric Klop Foto:

'Dit alles mag toch niet verloren gaan?'

Doemscenario dreigt voor Zutphense kinderboerderij

Door Eric Klop

ZUTPHEN - Voor kinderboerderij De Schouw in Zutphen dreigt na 35 jaar het doek te vallen. Het water staat de beheersstichting tot aan de lippen. Als er niet snel structurele middelen vrijkomen, is het einde verhaal voor de organisatie die een veilige en verantwoorde plek biedt, waar jong en oud volgens de leidraad ´SLOW´ kan spelen, leren, ontmoeten en werken. "De kinderboerderij is van essentieel belang!".

Piet de Graaff was twintig jaar voorzitter van De Schouw. Nadat de gemeente in 2013 de kinderboerderij uit bezuinigingsoverwegingen verzelfstandigde, - men moest het via maatschappelijk ondernemerschap zelf zien te rooien-, vond De Graaff het tijd voor nieuw bestuurlijk bloed, maar bleef hij wel actief als adviseur. Vanuit dien hoofde helpt hij de organisatie met hart en ziel in het vinden van een oplossing voor de opdoemende problemen.

"Structureel is er jaarlijks 25.000 euro nodig", zo luidt hij de noodklok. "Dit geld is noodzakelijk om aan wet- en regelgeving te kunnen voldoen. Doe je dat niet, dan gebeuren er ongelukken. Er zijn te weinig gecertificeerde medewerkers die de verantwoording kunnen en vooral ook mogen nemen bij maatregelen die nodig zijn wanneer er sprake is van bijvoorbeeld een ophokplicht of mond-en-klauwzeer. Denk ook aan inenting van de dieren en bedrijfshulpverlening, dus de volksgezondheid. Dit dient allemaal goed geregeld te zijn. Ik vind dat onze kinderboerderij wat betreft veiligheid van mens en dier roomser dan de paus moet zijn. En daar is nou eenmaal geld voor nodig", aldus De Graaff.

Na de verzelfstandiging timmerde De Schouw succesvol aan de weg. Met vooral hulp in natura vanuit bedrijfsleven en serviceclubs, donaties door particulieren, een gemeentelijk stimuleringssubsidie en een reservekapitaal in de stichtingskas hield de kinderboerderij het hoofd tot dusver boven water en staat de voorziening aan de Schouwlaaksweg er spic en span bij. Maar de steun blijkt verre van structureel en de financiële reserves zijn nagenoeg uitgeput. De Graaff: "Met Elsbeth Lankwarden heeft de stichting een perfecte beheerder in dienst. Zij kan het echter niet in haar eentje. De Schouw is dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur geopend, dus is ondersteuning onontbeerlijk. Daarvoor wordt een beroep gedaan op cliënten van ZoZijn, studenten die hier stagelopen en enthousiaste vrijwilligers. Deze inzet is een van de vier pijlers waarop De Schouw zich richt, maar mist de certificering die absoluut nodig is."

De 67-jarige adviseur doet een beroep op grote bedrijven dan wel de gemeente. "Of eigenlijk de gemeenschap. Met jaarlijks één euro per inwoner zijn we uit de problemen. Zutphen zou dit eventueel kunnen oormerken. Want voor de samenleving is een kinderboerderij essentieel. Kinderen kunnen hier vrijuit 'natuurlijk' spelen. Daarnaast leren ze hoe dieren verzorgd worden, welke eigenschappen karakteristiek zijn, hoe dieren zich ontwikkelen en hoe leuk en belangrijk het is om goed met ze om te gaan. Ook is voor De Schouw een taak weggelegd op het gebied van ontmoeting. Door de kinderboerderij laagdrempelig te houden en geen entreegeld te heffen, kunnen mensen uit alle lagen van de bevolking en met verschillende culturele achtergronden elkaar treffen. Dit alles mag toch niet verloren gaan?".

"Er is voldoende steun om niet", benadrukt Piet de Graaff. "Maar om het doemscenario van sluiting voor te blijven is een structurele bijdrage van 25 mille per jaar echt noodzakelijk. Én, dat mag niet worden vergeten, bestuurlijke aanwas. Mensen die begaan zijn met de doelstellingen van de kinderboerderij en daar aan de hand van een verantwoorde financiële basis met fris elan de schouders onder willen zetten. Als we dat in Zutphen voor elkaar krijgen, kan onze kinderboerderij weer jaren vooruit."

Belangstelling voor een bestuursfunctie of andersoortige steun? Bel Piet de Graaff (06-20237800) of kom eens langs op kinderboerderij De Schouw en vraag naar Elsbeth Lankwarden. Meer informatie staat ook op de website.

www.kinderboerderijzutphen.nl