Daling inbraken centrum maar toename in Warnsveld

ZUTPHEN/WARNSVELD - In 2017 is in 127 woningen in de gemeente Zutphen ingebroken of een poging gedaan. Een lichte daling vergeleken met 2016 toen het totaal 139 was. Per wijk zijn er echter grote verschillen.

Zo is de daling van het aantal woninginbraken in het centrum spectaculair. Daar waren in 2017 nog maar 11 woninginbraken tegen 34 in het jaar daarvoor. In het Waterkwartier daalde het aantal inbraken met een kwart naar 41, maar het is nog altijd de wijk met de meeste inbraken. Opmerkelijk is de stijging van het aantal inbraken in Warnsveld. Met 25 inbraken bijna een verdubbeling ten opzichte van 2016. In Noordveen was een stijging van zeventig procent naar 22 inbraken in 2017. Traditioneel is De Hoven de wijk met de minste woninginbraken; slechts 2 in 2017.

In ongeveer tachtig procent van de gevallen gaat het om gelegenheidsinbraken. Meer informatie is te vinden op de website.


www.buurtpreventje.nl


Aan de slag voor je eigen buurt

ZUTPHEN - Loop je rond met een geweldig idee voor jouw buurt en wil je meer handvatten hoe je jouw initiatief samen met anderen kan opzetten? De Stadsonderneming Zutphen organiseert op donderdag 18 januari van 19.30 tot 21.30 uur een gratis inspiratiebijeenkomst in het Odensehuis, Tengnagelshoek 6, waarin men praktische tools krijgt om een initiatief vanuit gelijkwaardigheid op te zetten. Aanmelden doe je via het digitale aanmeldformulier op de website of via een email.


stadsondernemingzutphen.nl

info@stadsondernemingzutphen.nl


PvdA Zutphen-Warnsveld pleit voor oplossing behoud De Schouw

ZUTPHEN - De PvdA Zutphen-Warnsveld dient op maandag 15 januari een motie in om de kinderboerderij De Schouw in Zutphen te behouden.

De kinderboerderij geeft in de Stentor van 8 januari aan voor haar toekomst te vrezen omdat er geen geld meer is. Naast een recreatieve functie heeft De Schouw vooral ook een belangrijke educatieve functie en is het een belangrijke plek voor mensen met een beperking. De PvdA vindt het dan ook essentieel dat de kinderboerderij blijft bestaan. De kinderboerderij heeft de afgelopen jaren zelf al veel gedaan om de inkomsten te vergroten, zoals een samenwerking met ZoZijn en bijdragen van andere sponsoren maar dat blijkt niet voldoende te zijn. De PvdA verzoekt het College dan ook om samen met kinderboerderij De Schouw een duurzame oplossing te zoeken zodat ze ook in de toekomst kunnen blijven bestaan.


Vogels spotten langs de IJssel

ZUTPHEN - Zaterdagmorgen 13 januari gaan de Jonge Vogelaars van Vogelwerkgroep Zutphen opzoek naar vogels in de uiterwaarden van de IJssel. Als de waterstand hoog blijft zullen dat vooral diverse soorten eenden, ganzen, meeuwen en reigers zijn. Ook is er kans om roofvogels in de kijker te krijgen. Roofvogels eten muizen en die zijn als gevolg van het hoge water naar de hogere nog droge plekken gevlucht.

Deelnemers die zelf geen kijker hebben kunnen er eentje lenen. De begeleiders, ervaren vogelaars, nemen ook een telescoop mee, zodat de jonge vogelaars de vogels nog beter kunnen bespieden. Ben je tussen de 8 t/m 12 jaar en heb je belangstelling voor vogels en wil je mee? Stuur een mailtje.


jongevogelaars@gmail.com


Historicus en journalist Jos Palm over 'de gewone man'

ZUTPHEN - Op 18 januari tussen 19.30 en 21.30 uur zal historicus Jos Palm, geïnterviewd door Brecht Russchen, het bij Van Someren & Ten Bosch hebben over zijn boek 'De gewone man'.

Hij is niet weg te denken uit het publieke debat: de gewone man. Maar wie is hij? Historicus Jos Palm volgde hem vanaf de vroege oudheid tot heden, als slaaf, horige, arbeider en kleine sappelaar. Wie de geschiedenis van de gewone man kent, snapt zijn onbehagen en de onvrede van vandaag.

Jos Palm is historicus en journalist. Hij schrijft voor Trouw, NRC Handelsblad en Historisch Nieuwsblad en is redacteur en presentator van OVT, het radioprogramma van de VPRO. Eerder verschenen van hem onder andere Moederkerk, en Oerend hard, het onmogelijke høkersleven van Ben Jolink.

Brecht Russchen werkt bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch en studeert geschiedenis in Utrecht. Elke laatste dinsdag van de maand tipt hij een boek in het boekenpanel van De Wereld Draait Door.

Locatie: Kerkhof 16. Toegangskaarten: boek en vijf euro (tweede persoon alleen 5 euro).


0575 - 513 512

info@somerentenbosch.nl