Verbetering Klein Vaticaan veelomvattend

ZUTPHEN - Afgelopen dinsdag is de stedenbouwkundige invullingsvisie voor het Klein Vaticaan - het gebied tussen de Nieuwstad en de Isendoornstraat - door de gemeente vastgesteld. De visie is opgesteld door Woningstichting Ons Huis, Stichting ter Ondersteuning van de Vrije Scholen in Zutphen en Omstreken, de parochie HH Twaalf Apostelen en de gemeente Zutphen. Het omvangrijke ideeënboek is vanaf eind januari online in te zien. De gemeente tekent samen met de drie betrokken partners een intentieverklaring om samen tot een goede invulling van het gebied te willen komen en het gebied zowel fysiek als sociaal te willen versterken.

Katholieke historie
Al langer wil de gemeente Zutphen het noordelijk deel van het centrum aantrekkelijker en levendiger maken. Het gebied was van oudsher één van de mooiste historische stukjes van Zutphen. De Sint Janskerk, ook wel de Nieuwstadskerk genoemd, hoort tot de Rooms-Katholieke parochie. Diverse gebouwen in de directe omgeving van de kerk hebben van oudsher een invulling vanuit het Katholicisme. Ooit was hier in het verleden een Katholieke enclave. Dit gebied werd daarom in de volksmond ook wel Klein Vaticaan genoemd.

Verpaupering
In de loop der jaren heeft het gebied de nodige veranderingen ondergaan waardoor er nauwelijks nog sprake is van samenhang en architectonische kwaliteit. Verder dreigt er leegstand en ontstaat er mogelijk verpaupering, zo valt te lezen in het ideeënboek.
"We willen dit deel van de binnenstad aantrekkelijker en levendiger maken en meer bij het centrum betrekken," licht wethouder Oege Bosch toe. Partijen zien het als uitdaging om het gebied te transformeren, ordenen en openen, waarbij tevens wordt voorzien in het vervullen van huisvestingsbehoefte. Zaken die in de visie worden belicht zijn behoud van en het geven van een goede invulling aan monumentale gebouwen, goede inpassing van nieuwbouw, het terugbrengen van stedenbouwkundige structuren, het verlevendigen van het gebied en het verbeteren van de openbare ruimte. Belangrijk thema is daarbij tegelijkertijd een duurzame omgang met erfgoed en ruimtelijke ordening.

Bewonersavond
Op 24 januari is er een bewonersavond gepland. Geïnteresseerden hiervoor kunnen zich aanmelden via info@zutphen.nl


Succes buurthulp WeHelpen krijgt vervolg

ZUTPHEN - De sinds 2015 actief opererende hulpclub WeHelpen voorziet in een behoefte. Steeds meer inwoners weten de website van WeHelpen te vinden blijkt uit een evaluatie. Vanwege dit succes heeft de gemeente Zutphen voor 2018 besloten tot een voortzetting van het lidmaatschap aan de coöperatie.

Wehelpen is een online marktplaats voor het vinden, organiseren en delen van hulp in de buurt. Iedereen kan hulp vragen of aanbieden. Vraag en aanbod worden bij elkaar gebracht waardoor minder een beroep hoeft te worden gedaan op formele zorg. Het organisatorische beheer is in handen van bij de Vrijwilligerscentrale van Stichting Perspectief.

Uitbreiding steunpunten
Voor 2018 is het doel om WeHelpen nog beter op de kaart te zetten, waaronder een uitbreiding van het aantal fysieke steunpunten van acht naar twaalf. Om een eenzijdige uitstraling te voorkomen zullen ook niet-zorggerelateerde organisaties gevraagd worden deel te nemen. Een speciale 'matchmaker' moet het aantal matches verhogen. Indien gewenst kunnen inwoners een speciale training krijgen voor het gebruik van de website. Jongeren weten de website nog niet zo vaak te vinden. Hiervoor worden contacten gelegd met scholen in Zutphen en Warnsveld.


www.wehelpen.nl/zutphen