Eric van Veluwen, medeoprichter van de Goede Snackbar, met Andre Brouwer (r) van stichting EKO-keurmerk. Foto: PR
Eric van Veluwen, medeoprichter van de Goede Snackbar, met Andre Brouwer (r) van stichting EKO-keurmerk. Foto: PR Foto:

Cateraar scholen Zutphen en Warnsveld krijgt als eerste het EKO-keurmerk

ZUTPHEN - De Goede Snackbar werd 9 januari, tijdens de HORECAVA in de RAI in Amsterdam, als eerste cateraar bekroond met het bronzen EKO-keurmerk. "We zijn net een jaar van start, om precies te zijn vanaf 9 januari 2017 en om nu al deze erkenning te krijgen, is een kroon op ons noeste werk," zegt Eric van Veluwen, medeoprichter van de Goede Snackbar. De Goede Snackbar verzorgt de catering op het Isendoorn College in Warnsveld en op twee locaties van de Vrije School en het Baudartius College in Zutphen.

De Goede Snackbar kiest bewust voor meer vers, minder suiker en biologisch. Het cateringbedrijf streeft naar eerlijk en gezond eten, met een knipoog naar het feit dat eten ook aantrekkelijk moet zijn. Want het oog wil ook wat, net als volwassenen zijn jongeren daar gevoelig voor. "Ik zie toe op de kwaliteit die we leveren en informeer bij de leerlingen wat ze vinden van het aanbod, zodat ik dat kan bijsturen waar mogelijk," aldus Eric. De leerlingen waarderen het dat er naar hen geluisterd wordt. De Goede Snackbar voert om die reden een gevarieerd beleid en er wordt gekeken hoe ze de leerlingen binnen de school kunnen houden. Dat valt niet altijd mee, want de concurrentie ligt bij iedere school echt letterlijk om de hoek. "Toch houden we vast aan ons uitgangspunt, dat betekent dat we kiezen voor gezond, aantrekkelijk, betaalbaar en 'home made'." Dat dit mogelijk is heeft de Goede Snackbar mede te danken aan Driekant bakkerij, de biologische bakker uit Zutphen, die mede-eigenaar is van de goede snackbar. Dit alles heeft geresulteerd in de waardering dat De Goede Snackbar als eerste cateraar in Nederland het EKO-keurmerk krijgt. Het assortiment op de drie scholen (met zes uitgiftepunten) bestaat nu al voor meer dan veertig procent uit biologisch en komend jaar hoopt de cateraar dat nog verder uit te breiden.


Voortgang vernieuwing dagbesteding

ZUTPHEN - Op 15 november 2016 gaf de gemeente Zutphen opdracht om het bestaande aanbod van dagbesteding te vernieuwen. Met als doel het ontwikkelen van nieuwe laagdrempelige diensten die dichtbij voor alle inwoners beschikbaar moeten zijn en die het zelforganiserend vermogen van inwoners vergroten.

De resultaten van het project laten zien dat er meer nodig is dan alleen geld om partijen te motiveren tot vernieuwing en innovatie. Vaak ontbreekt het de deelnemers aan een goede vertaling naar een projectplan. Ook blijkt uit gesprekken dat de inzichten tot vernieuwing bij de huidige aanbieders van dagbesteding beperkt is. Om de vernieuwingskracht met betrekking tot dagbesteding aan te jagen hebben twintig deelnemers het proces van brainstormen tot aan de ontwikkeling van ideeën doorlopen. Dit heeft enkele nieuwe initiatieven opgeleverd: De Talentenpool, Work in Progress en Vier Dees. Op dit moment zijn er twee concrete projecten: 'Project Martinet' en de Evangelische Gemeente Zutphen (EGZ) in de Emmanuelkerk. In het project Martinet zijn verschillende doelgroepen en vrijwilligers met elkaar in gezamenlijke activiteiten actief en ontmoeten cliënten en bewoners van de Martinet elkaar bij gezamenlijke maaltijden. Martinet is een samenwerking van Zozijn, GGnet en Perspectief. De EGZ zet zich in om bezoekers meer te kunnen begeleiden bij het maken van een volgende stap in hun ontwikkeling. Initiatieven van IJsselzorg, FC Zutphen, het Dagelijks Bestaan en het Odensehuis hebben niet geleid tot concrete projecten of voorstellen. Het aanspreken van vernieuwingskracht bij bestaande partijen blijkt een langdurig proces waarvoor meer nodig is dan een oproep om met ideeën te komen en een beschikbaar budget om dit te stimuleren. De coördinator dagbesteding volgt de gestarte projecten en zal naast aanjager ook sturend zijn.