Esther Apituley zal een lecture concert geven in De IJsselstroom. Foto: PR
Esther Apituley zal een lecture concert geven in De IJsselstroom. Foto: PR Foto:

Altvioliste geeft concert en vertelt over haar ervaringen in de muziek

ZUTPHEN - Zondag 7 januari om 15.00 uur zal altvioliste Esther Apituley een lecture concert geven in De IJsselstroom aan de Vliegendijk 16 in Zutphen. Dit nieuwjaarsconcert is het zevende concert in de serie Zoden aan de Dijk, een cultuurprogramma in de IJsselstroom.

Esther Apituley begon op twaalfjarige leeftijd met vioollessen. Al vrij snel stapte zij over op de altviool. Ze deed eindexamen bij Misha Geller aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en volgde lessen bij Bruno Giuranna aan de Hochschüle für Musik in Berlijn. Met de internationaal bekende neuroloog Dick Swaab en filosofe Stine Jensen geeft ze in musea en universiteiten muzikale lezingen. Onder meer in het Stedelijk Museum van Amsterdam en Teylers Museum in Haarlem.

Het 'Lecture Concert' gaat verder dan alleen luisteren. Esther legt uit: "Het is een combinatie van musiceren en vertellen over mijn ervaringen in de muziek. Met name over de diepere zin van mijn liefde voor de muziek en mijn instrument de altviool. Maar ook wil ik de luisteraar op scherp stellen, uitdagen om actief mee te luisteren. Door de fantasie te prikkelen."