Japanse prentkunst. Foto: PR
Japanse prentkunst. Foto: PR Foto:

Kunsthistoricus over Japanse
prentkunst

GORSSEL - Kunsthistoricus Max Putt houdt woensdag 17 januari om 20.00 uur een lezing over Japanse prentkunst. Aanvang 20.00 uur. De zaal van Residentie de Roskam is open om 19.30 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

Van alle kunstvormen uit Japan is de prentkunst wellicht het populairst. Dit is mede te danken aan het feit dat de kleurrijke en exotische prenten vanaf circa 1860 in grote aantallen naar Europa kwamen, waar ze een diepgaande invloed uitoefenden op onder andere de schilderkunst van de Franse impressionisten. Maar wat zijn Japanse prenten eigenlijk? Hoe worden ze gemaakt, door wie en vanaf wanneer?

Deze vragen worden beantwoord in de lezing en bieden inzicht in het ontstaan van Japanse prenten, de verschillende soorten die er zijn, de belangrijkste kunstenaars die ze ontwierpen en hoe de Japanse prentkunst zich tot ver in de 20ste eeuw ontwikkelde. Dit alles tegen de achtergrond van de zogenaamde 'Edo periode', een tijdperk waarin Japan zich afsloot van de wereld, ruim twee eeuwen lang vrede kende en de maatschappij van het land een enorme ontwikkeling doormaakte. Het culmineerde in 1868 in de afschaffing van de samoerai klasse en het herstel van de keizerlijke macht in de Meiji periode. Het leidde een nieuw tijdperk in met fundamentele veranderingen op sociaal, economisch en cultureel gebied in Japan.