Met skelters, fietsen, boodschappenwagentjes en auto's werden de zakken naar de inzamelpunten gebracht. Foto: Patrick van Gemert
Met skelters, fietsen, boodschappenwagentjes en auto's werden de zakken naar de inzamelpunten gebracht. Foto: Patrick van Gemert Foto:

Zutphense jeugd ruimt
vuurwerkafval op

ZUTPHEN - Op 2 januari vond in de gemeente Zutphen de jaarlijkse inzamelactie van vuurwerkafval plaats. Veel kinderen gingen - geholpen door ouders - druk aan de slag met het opruimen van vuurwerkresten. In totaal werden 940 zakken ingeleverd, goed voor ruim 6.000 kilo vuurwerkafval.

De volle zakken met vuurwerkafval konden op 2 januari weggebracht worden naar acht inleverpunten in Zutphen en Warnsveld. Iedere volle zak met vuurwerkafval leverde 50 cent op. De jaarlijks terugkerende actie is een initiatief van de gemeente Zutphen en Circulus-Berkel. Met skelters, fietsen, boodschappenwagentjes en auto's werden de zakken naar de inzamelpunten gebracht. De Zutphense afvalcoaches deelden de muntjes aan de deelnemers uit.

Het opruimen van vuurwerkafval zorgt voor een schone buurt en komt de veiligheid ten goede. Het vuurwerkafval wordt vanwege de samenstelling (papier, karton, kunststof, metaal en restanten chemische stoffen) behandeld als restafval en verbrand.


Kerstactie leerlingen Stedelijk levert bijna 8.500 euro op

ZUTPHEN - De jaarlijkse leerlingenactie van Het Stedelijk in Zutphen heeft dit jaar 8.476 euro opgeleverd voor twee goede doelen. De ene helft van het bedrag gaat naar de stichting Waridihome, opgericht door de Zutphense Roosmarijn Wasseveld, de andere helft naar Vordenaar Rens van de Waterlaat, leerling op Het Stedelijk.

Roosmarijn zet het geld in voor een project waarmee kinderen in het armste deel van Kenia naar de middelbare school kunnen. Rens (16) wil graag meedoen aan rolstoelatletiek bij de Paralympics in Tokio in 2020. Dat kan alleen met een nieuwe weelie, een sportrolstoel, die 7.000 euro kost. Met de 4.238 euro die hij dankzij zijn medeleerlingen in ontvangst mocht nemen, komt zijn grote doel in zicht. Roosmarijn en Rens vertelden de leerlingen voorafgaand aan de actie over hun initiatieven. Hun beide moeders toonden zich perfecte ambassadeurs door op de vestiging van Het Stedelijk aan de Wijnhofstraat uitgebreid informatie te geven.

De leerlingen brachten het geld bijeen met hardlopen en voetballen. Ze speelden ook muziek en op diverse plekken in de stad hadden ze kraampjes ingericht om van alles te verkopen, van zelfgebakken lekkere hapjes tot plantenbakken.

Leerlingen van Het Stedelijk vertellen het publiek over de twee goede doelen waarvoor ze een dag lang in actie kwamen. Foto: Sander Grootendorst