Genieten van heerlijke gerechten tijdens het kerstfeest van Buddy tot Buddy. Foto: PR
Genieten van heerlijke gerechten tijdens het kerstfeest van Buddy tot Buddy. Foto: PR

Eten, zingen en dansen zijn de ingrediënten

ZUTPHEN - Als iedereen iets klaarmaakt om te delen, dan heb je bij elkaar heel veel lekkers om samen op te eten. Dat bleek vrijdagavond, 22 december in de Burgerzaal waar Buddy to Buddy kerstfeest vierde. Er werd gegeten, gezongen en gedanst met heel veel verschillende nationaliteiten samen.

Door Meike Wesselink

"Heb je wel eens van Bahrein gehoord", vraagt een van de jongens die vanuit het azc naar de Burgerzaal is gekomen. Voorzichtig stapt hij met zijn vriend binnen, maar al gauw staat hij samen met een groep jongeren midden in de Burgerzaal te dansen. Ook een oudere man staat ertussen. Hij heeft een lintje in zijn hand die hij boven zijn hoofd ronddraait, zijn andere hand houdt hij tegen zijn zij. Een trotse blik is van zijn gezicht af te lezen. Wat zou zijn verhaal zijn? En zou die jongen uit Bahrein nu even helemaal vergeten zijn dat hij nog in afwachting is van een verblijfsstatus? Want ook dat speelt en is bij vele aanwezigen een thema. Een thema dat nu even niet hoeft te spelen.

Buddy to Buddy linkte de afgelopen twee jaren (voormalige) vluchtelingen aan betrokken inwoners van Zutphen en dat leverde meer dan tweehonderd matches op van mensen die elkaar beter leerden kennen. Sommige van die contacten leverden vriendschappen op voor het leven, anderen gingen iets voorzichtiger te werk. "Het maakt niet uit, elk contact is waardevol. Ik denk dat je je er van tevoren gewoon niet teveel verwachtingen van moet hebben", is Mark Rietdijk van mening. Mark heeft inmiddels twee buddy's waarmee hij heel verschillend contact heeft. Allebei zijn ze naar de Burgerzaal gekomen. En zo zijn er vele koppels aanwezig. Ruim tweehonderd mensen bij elkaar. Sommigen kennen elkaar al vanaf het begin in 2016 en zijn niet meer weg te denken uit elkaars leven, anderen tasten elkaar nog een beetje voorzichtig af.

Het door iedereen meegebrachte eten staat op lange tafels aan twee kanten van de zaal; een zoete- en een hartige kant. Blader- en filodeeg blijken een veelgebruikte basis voor hartige taarten en kleine hapjes, hartig of zoet. Wat ook opvalt is dat er vooral veel vegetarisch is en dat vlees en vis deze avond ondervertegenwoordigd zijn. Het lijkt alles bij elkaar teveel om waar te zijn, maar aan het eind van de avond zijn alle schalen leeg en ligt er alleen nog een verdwaald stuk chocolade op een van de tafels. Mannen, maar vooral vrouwen hebben iets klaargemaakt dat hun nationaliteit symboliseert en kijken soms trots als ze de deksel van de pan lichten, waarna een heerlijk geurende walm opstijgt in de zaal.

De zangeressen Merel Hubatka en Merel Harkink hebben kerstliedjes voorbereid die in het Engels, Nederlands en Arabisch op het grote doek staan geprojecteerd. Als vanuit de hele zaal wordt meegezongen met 'Mag ik dan bij jou', is er even een echt kippenvelmoment. Het lied is ooit vertaald in het Arabisch en is daardoor ook bekend bij sommige vluchtelingen.

Eten, zingen en dansen blijken de ingrediënten te zijn die mensen dichter bij elkaar brengt. Na het eten is er dan ook bijna niemand meer die op een stoel zit. DJ Ilonka de Haan probeert van alle verzoekjes (en ze heeft er heel wat van op haar harde schijf gezet) een mix te maken van alle aanwezige nationaliteiten; Iraanse, Syrische, Eritrese en Afghaanse muziek wisselen elkaar af. Syische mannetjes van nog geen vijf jaar staan stoer te swingen en krijgen na hun voorstelling een luid applaus. En terwijl heel wat Nederlandse mannen langs de kant staan te kijken, hebben de Arabische heren duidelijk minder moeite met dansen.

Jongeren laten zien wat ze in huis hebben en dagen elkaar uit, maar nodigen even later ook mensen uit die ze helemaal niet kennen om samen een grote rondedans te maken door de Burgerzaal.


Rijbewijskeuringen in Sutfene

ZUTPHEN - Wie voor verlenging van het rijbewijs een medische keuring moet ondergaan, kan daarvoor op dinsdag 9 januari terecht in verpleeghuis Sutfene, Coehoornsingel 3 te Zutphen.

De keuring kost 30 euro. Voor rijbewijs CDE is dit 55 euro. Vooraf moet wel even een afspraak worden gemaakt via 0575594444 (bij geen gehoor 0623055689).

De volgende keuring zal zijn op dinsdag 13 februari.


Ruimtelijke verkenningen

ZUTPHEN - In Kunsthuis Dat Bolwerck, hartje Zutphen, kunnen belangstellenden vanaf 5 januari kennismaken met het werk van beeldend kunstenaar Monique Kwist.

De titel van haar nieuwe expositie luidt 'Stille ruimtelijke verkenningen'. Of Monique nu werkt op het (semi) platte vlak met technieken als diepdruk en houtskooldruk òf ruimtelijk met gegoten beton, gegoten aluminium en hout, het raakt het snijvlak van architectuur en de suggestie daarvan. Harde vormen worden gecombineerd met zachte kwetsbare materialen en er worden omkeringen toegepast van massa en leegte. De expositie duurt tot en met 4 maart. Locatie: Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen. Geopend vrijdag tot en met zondag van 10.30 tot 17.00 uur en op afspraak. Toegang vrij. De opening van de expositie is op 7 januari om 15 uur.