Wateroverlast bij de IJssel. Foto: Birgit Bloem
Wateroverlast bij de IJssel. Foto: Birgit Bloem

Flinke overlast door hoge waterstand IJssel

ZUTPHEN - Je werk niet meer kunnen uitvoeren of zelfs amper je eigen voordeur kunnen bereiken, klinkt voor de meeste mensen als een onwerkelijk scenario. Maar voor enkele inwoners uit Zutphen is dit door de hoge waterstand werkelijkheid.

Door Britt Bloem

"Onderhoud plegen aan boten is geen probleem maar boten in of uit het water halen gaat niet meer. Zodra de IJssel over de uiterwaarden loopt stopt het voor mij. Ik zou dan met de tractor, met aanhanger erachter, zo diep in het water moeten rijden, dat ik er waarschijnlijk niet meer uit kom". Aldus Maarten Ceelen, eigenaar van Jachtwerf de Marshaven. "Tevens zou elke keer als ik bij de zogeheten trailerhelling moet zijn, de hoogwater loopbrug naar WSV de Marshaven open, wat een hoop extra werk oplevert. Gelukkig had ik bijna alle boten al naar binnen gehaald".

Jos Dekker woont op een woonboot aan de IJssel, ook hier heeft de verandering in het waterpeil gevolgen. "Bij extreem hoogwater loopt onze oprit onder waardoor deze moeilijk begaanbaar is, dit maakt het lastig om aan wal of bij de voordeur te komen. Gelukkig bewegen de elektra kabels en de gas en waterleidingen gewoon mee met de waterstand".

"Maar", zegt Jos. "Het is niet alleen maar vervelend. Je hebt elke dag een ander prachtig uitzicht en het voelt altijd alsof ik aankom op mijn vakantiebestemming wanneer ik thuis aan boord stap."

Maarten en Jos zijn niet de enigen die last ondervinden van de hoge waterstand. De werkzaamheden aan de IJsselkade worden bemoeilijkt en het pontje tussen Brummen en Bronkhorst is al sinds 16 december uit de vaart. Deze kan de oversteek pas weer maken als het water zakt.De stijging van het water kan komen door regenval en smeltwater in Duitsland of door het afvoeren van water uit kleinere binnenlandse rivieren, wat zo in de IJssel terecht komt. Een combinatie van deze twee, plus de sneeuwval de afgelopen weken zijn de oorzaken van de recente overlast. Rijkswaterstaat geeft aan dat de piek is geweest en de verwachting is dat de IJssel niet verder zal stijgen, het zakken van het waterpeil kan echter nog wel even duren. Tot die tijd kunnen we genieten van de prachtige plaatjes die het hoge water oplevert.