Steve Gammage (links) van de Bronkhorster Brewing Company en Oliver Meckler van De Koperen Ster. Foto: PR
Steve Gammage (links) van de Bronkhorster Brewing Company en Oliver Meckler van De Koperen Ster. Foto: PR

Symbiose: 'Het beste van bier, wijn en champagne'

BRONKHORST - Het beste van bier, wijn én champagne in één fles. Met deze claim zetten Steve Gammage van Bronckhorster Brewing Company en Oliver Meckler van De Koperen Ster een nieuw bier in de markt. Symbiose is een bier gebrouwen met Pinot Noir-druiven in brouwketel. "Voor zover we hebben kunnen nagaan is het brouwen met druiven in de brouwketel niet eerder gedaan in Nederland", zegt Oliver Meckler. Samen met Steve Gammage heeft hij vorig jaar zomer Pinot Noir-druiven geplukt in Duitsland.

De basis van Symbiose is een blond bier zonder uitgesproken hopbitterheid. "Dit bier hebben we samengevoegd met de druiven in de ketel. Dit is niet zonder risico's. Wij hebben er goed over nagedacht en alle risico's geminimaliseerd. Maar ja, het blijft een natuurlijk proces. Gelukkig is alles naar wens gegaan."

Triple-vergisting
Na een reguliere biervergisting, heeft wijnvergisting plaatsgevonden. De derde vergisting was er een met champagnegist. "We wilden graag een complex aroma en een feestelijke sparkling. Dat is gelukt. We testen de kwaliteit en de ontwikkelingen nauwgezet. In het begin is het nog spannend, maar het bier heeft zich zo geweldig ontwikkeld. Het voldoet aan al onze verwachtingen", straalt Oliver, terwijl Steve nog een slokje neemt uit het proefglas.

Pupitres
De flessen liggen nu in zogenaamde pupitres, rekken die we kennen uit de champagnewereld. "De flessen zit nu met hun hals in een soort rek. Dagelijks draaien we alle flessen op een speciale manier. De Fransen noemen dit remuage. Door het draaien komt de gist in de hals van de fles. Die gaan we straks bevriezen. Dan openen we de fles en knalt de gistprop door de druk uit de fles. Dan vullen we de fles af en wordt de fles voorzien een een mooie kurk met een muselet."

Prijzen
Liefhebbers van bijzondere bieren kunnen de flessen bestellen. Voordat je een kratje bestelt, is het goed even de prijs tot je te nemen. De bedraagt 35 euro voor een 75 cl-fles van de Pinot Noir Brut, het bier gebrouwen met de wijndruiven. Er is ook een Biere Blonde Brut. Deze fles kost 30 euro en is wel gebrouwen met de Triple-vergisting, maar zonder de Pinot Noir-druiven. Beide bieren hebben 10,5% en hebben een complexe smaak, waarin je duidelijk bier, wijn en champagne herkent.
De 75 cl flessen zijn verpakt in een luxe doos. Je kunt ook beide bieren tegelijk bestellen. Die worden geleverd in een cadeauverpakking met twee Symbiose-glazen. Deze box kost 65 euro.

Productieproces
Dit zijn pittig geprijsde flessen! "Dat ligt er aan hoe je er naar kijkt. Voor 35 euro heb je echt iets bijzonders. Dit bier heeft straks een productieproces van 15 maanden achter de rug. Het is een zeer arbeidsintensief werk om een dergelijk bier te maken. Kijk alleen al naar het laatste deel, de Methode Traditionelle met remuage. De laatste weken hebben we alle flessen dagelijks in handen om te draaien. Het is niet te vergelijken met een regulier bier. En dat proef je!"


www.bronckhorsterbieren.nl