Zutphense Gildegids met 5000ste bezoeker op pad. Foto: PR
Zutphense Gildegids met 5000ste bezoeker op pad. Foto: PR Foto:

Gilde Zutphen op pad door de stad met vijfduizendste bezoeker

Amsterdams echtpaar in het zonnetje gezet

ZUTPHEN - Op zaterdag 16 december werd de vijfduizendste wandelaar van een historische stadswandeling, met een gids van het Gilde Zutphen, in het zonnetje gezet. Het waren de heer en mevrouw Oostveen uit Amsterdam die samen een stadswandeling in Zutphen gingen maken. Coördinator Jan Westerik van de Zutphense Gildegidsen liet dit heugelijke feit niet onopgemerkt voorbij gaan.

In het Bolwerck ontving het echtpaar Oostveen een attentie met Zutphense producten. Vervolgens ging het gezelschap met Hans Vermeer, één van de Gildegidsen van het eerste uur, op pad.
De gidsen zijn allemaal vrijwilligers van Stadswandelingen Gilde Zutphen en hebben zich bekwaamd in hun kennis over Zutphen. In 2006 begon het Gilde met vier gidsen met haar historische wandelingen in de stad. In dat jaar gingen er 300 wandelaars met de gidsen op pad.
Inmiddels zijn er 23 Gildegidsen actief en is de vijfduizendste wandelaar bereikt. De interesse in de historische binnenstad en de mooie verhalen van onze gidsen blijven bezoekers trekken. Mensen uit het hele land, en vele toeristen uit het buitenland, weten het Zutphense Gilde te vinden.
De rondleidingen kunnen het hele jaar worden geboekt, ook in het Duits of het Engels. De wandeling duurt gemiddeld anderhalf uur; in overleg met het gezelschap wordt het wel eens langer. Soms maakt men een koffiestop onderweg of geniet men in de zomer van een drankje op een terras. "Onze gidsen zijn zeer flexibel", zegt de trotse coördinator. Men kan bij het Gilde al met twee gasten op pad.
Naast de rechtstreekse boekingen bij het Zutphense Gilde verzorgen de Gildegidsen samen met de gidsen van de SAZ (stichting Stadswandelingen en Arrangementen Zutphen) rondleidingen voor de VVV. Van maart tot en met oktober kan men, met uitzondering van zondag en maandag, elke dag bij de VVV terecht voor een stadswandeling onder leiding van een gids. In de wintermaanden alleen op zaterdag. De wandelingen beginnen om 13.30 uur vanaf het VVV-kantoor aan de Houtmarkt 75. Zie ook de website: stadswandelingengildezutphen.nl


Vrienden van Lea houden ijsfestijn

LEESTEN - Vanaf zaterdag 16 december tot en met vrijdag 28 december is het winkelcentrum Leesten aangekleed in winterse sferen met om de hoek een overdekte ijsbaan. Naast de ijsbaan zijn er springkussens en is er een gezellige kerstmarkt. Bezoekers kunnen ook terecht voor een hapje en een drankje bij de foodtrucks die er staan.

De organiserende krachten achter deze happening zijn de Vrienden van Lea Dasberg. Deze vrienden zijn gemotiveerde ouders van leerlingen van de Leestense school. Samen met Jumbo Leesten, Plaza Leesten en Wijkteam Leesten maken zij dit sfeervolle ijsfestijn mogelijk. Mensen van asielzoekerscentrum Warnsveld zullen samen met ouders van school de begeleiding gedurende de openingstijden van de ijsbaan verzorgen.

De ijsbaan is op donderdag 21 december open van 9.30 en 14.00 uur (voor scholen) en van 15.00 tot 20.00 uur.; op vrijdag 22 december van 9.30-14.00 uur (voor scholen) en van 15.00-20.00 uur; zaterdag 23 december 12.00-21.00 uur; zondag 24 december 12.00-17.00 uur, maandag 25 december gesloten; dinsdag 26 december van 12.00-16.00 uur; woensdag 27 december 12.00 tot 21.00 uur en donderdag 28 december 12.00-21.00 uur.

De entreeprijs is vier euro per persoon; bij Jumbo Bouma Leesten en Plaza Leesten kan gespaard worden voor een korting van 2,50 euro op een entreekaartje.