Spinning Event Equipe Mont Ventoux. Foto: PR
Spinning Event Equipe Mont Ventoux. Foto: PR Foto:

Spinnen voor Equipe Mont Ventoux

EEFDE - Vijf jongeren van Intermetzo in Eefde bereiden zich in het kader van Equipe Mont Ventoux voor op de beklimming van de beroemde Zuid-Franse berg, in juni volgend jaar. Als opwarmertje én om het project financieel mogelijk te maken, vindt op donderdag 18 januari van 18.00 tot 21.00 uur een Spinning Event plaats in de Boerderij op het terrein van Jan Pieter Heije, Utrechtseweg 316 in Oosterbeek. Iedereen kan meedoen.

Dertien spinningfietsen, twee instructeurs en opzwepende muziek. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor het Spinning Event. Iedereen die Equipe Mont Ventoux een warm hart toedraagt, kan zich nu aanmelden op www.pluryn.nl/samennaardetop. Door mee te doen geeft men Equipe Mont Ventoux een sportief zetje in de rug.
Inschrijven kan voor een uur, twee uur of zelfs drie uur. Kosten voor deelname aan het geheel verzorgde spinningspektakel zijn 20 euro voor het eerste uur, 37,50 euro voor twee uur en 55 euro voor drie uur. De opbrengst gaat volledig naar Equipe Mont Ventoux.
De jongeren en (jong)volwassenen van Intermetzo die deelnemen aan Equipe Mont Ventoux hebben één ding gemeen: door verschillende oorzaken hebben zij al veel meegemaakt in hun leven. De beklimming van de beroemde wielerberg Mont Ventoux betekent voor hen vooral een overwinning op zichzelf. Ze leren omgaan met tegenslagen en doen uiteindelijk een succeservaring op, hetgeen hun behandeling en zelfvertrouwen versterkt.


Zutphen zakt naar B-status
na onderzoek onderwijsinspectie

ZUTPHEN - Gemeente Zutphen heeft de zaken rond registratie en handhaving inzake kinderopvang en peuterspeelzalen niet op orde. Dat staat in een op 23 november door de onderwijsinspectie vrijgegeven conceptrapport Kinderopvang. Zutphen wordt daarom door de onderwijsinspectie gekwalificeerd met de B-status.

Van juni tot en met november heeft de onderwijsinspectie, in haar rol als tweedelijns toezichthouder op het gebied van kinderopvang, onderzoek gedaan bij gemeente Zutphen. In haar rapport zijn de uitkomsten opgenomen van het onderzoek naar de taakuitvoering van toezicht en handhaving kinderopvang en peuterspeelzalen in de gemeente Zutphen. Dit zijn wettelijke taken die bij gemeenten zijn belegd.
De onderwijsinspectie heeft zich gebaseerd op informatie uit de jaarverslagen over 2015 en 2016, gesprekken met vertegenwoordigers van de gemeente en door hen toegestuurde informatie.
De onderwijsinspectie oordeelt dat gemeente Zutphen niet voldoet aan de uitvoering van de wettelijke eis op het gebied van toezicht en handhaving kinderopvang en peuterspeelzalen. De wettelijke criteria 'tijdig behandelen van de aanvragen tot registratie' en 'handhavend optreden' zijn als niet op orde beoordeeld. Zowel bij registratie van (wijzigingen bij) kinderopvangorganisaties in het landelijk systeem (LRKP) als bij handhaving moeten gemeenten zich houden aan wettelijke termijnen. In Zutphen is in 2015 en 2016 niet altijd binnen deze wettelijke termijnen gewerkt. Gemeente Zutphen ontvangt daarom een B-status. Het definitieve rapport en de daarbij horende status wordt door de onderwijsinspectie op haar website geplaatst.
Deze B-status krijgt de gemeente en zegt iets over hoe de gemeente Zutphen in 2015 en 2016 met registratie en handhaving is omgegaan. Het zegt dus niets over de kwaliteit van de kinderopvanglocaties in Zutphen. Of zoals de onderwijsinspectie het op haar site verwoordt: "De status van een gemeente zegt niets over de kwaliteit van individuele kinderopvanglocaties. Die informatie is te vinden in de GGD-inspectierapporten, in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP).
Het LRKP is voor ouders een belangrijke informatiebron om na te gaan hoe de GGD oordeelt over de kwaliteit van een kinderopvanglocatie."
De gemeente wil zo snel mogelijk de A-status terug. Daarvoor is een verbeterplan in voorbereiding waarin ook termijnen staan waarop zaken gerealiseerd moeten zijn. Voordat de onderwijsinspectie met haar onderzoek in Zutphen startte, was er al een aantal verbeteracties ingezet in Zutphen. Dit zijn: registratie in het landelijke register (genaamd LRKP) en jaarverslag is belegd bij een 'vaste' collega; de 'vaste' collega bij handhaving is terug van weggeweest; beleid rond dit gedeelte van kinderopvang is belegd bij het team Jeugd; nu nog door inhuur, per 1 januari 2018 door een 'vaste' collega.
Verder wil Zutphen in ieder geval in het verbeterplan opnemen dat er vervanging is bij ziekte en vakantie van de collega, die de registratie en het jaarverslag oppakt, zodat kwetsbaarheid hierin ondervangen wordt; Vervanging bij ziekte en vakantie van de collega bij handhaving, zodat kwetsbaarheid hierin ondervangen wordt (zowel registratie als handhaving heeft bij kinderopvang te maken met termijnen. Vervanging betekent dat deze personen ingewerkt moeten zijn op het onderwerp en een cursus gevolgd moeten hebben zodat ze als het aan de orde is ook goed aan het werk kunnen) en dat er afspraken met de GGD zijn over de inspecties en het aanleveren van de rapporten.
De acties in dat verbeterplan zijn voor de zomervakantie afgerond. Deze tijd is nodig om het verbetertraject gedegen in te zetten; vervanging regelen kan snel maar het inwerken en opleiden duurt langer.
Na de afronding van het verbeterplan doet de onderwijsinspectie een hercontrole. Als de zaken in Zutphen dan, naar oordeel van de inspectie, voldoende op orde zijn, krijgt de gemeente de A-status terug.
De B-status betreft de interne organisatie van gemeente Zutphen. De GGD, als partner die de inspecties uitvoert bij de kinderopvanglocaties, is op de hoogte gesteld van deze status. De kinderopvangorganisaties zijn per mail eveneens op de hoogte gebracht, ook omdat er mogelijk vragen komen van ouders naar aanleiding van een berichtgeving in de krant.