Chanoeka in Zutphense synagoge

ZUTPHEN - Veel religies kennen in de winter een lichtfeest. Chanoeka is het Joodse lichtjesfeest. Tijdens Chanoeka wordt de her-inwijding herdacht van de Tempel van Jeruzalem meer dan tweeduizend jaar geleden door Juda de Maccabeeër. Chanoeka wordt dit jaar op maandag 18 december gevierd in de Synagoge te Zutphen, om 19.00 uur. De grote Chanoekia staat dan weer buiten voor de Synagoge. Het is dan zevende dag Chanoeka en de zeven lichtjes zullen ontstoken worden door opperrabbijn Binyomin Jacobs. Nadien is er een gezellig samenzijn in de Synagoge.

Volgens de overlevering was er na herovering van de Tempel slechts één kruikje kosjere olie voorradig om de menora te branden. Het kruikje raakte echter niet leeg voordat nieuwe zuivere olie was toebereid, maar schonk genoeg olie om de menora gedurende acht dagen - de tijd die nodig was om nieuwe olie te krijgen - brandend te houden. De Chanoekia heeft plaats voor 8+1 kaarsjes of vlammetjes op olie. Iedere dag steekt men eerst het extra ('negende') lichtje aan, de sjamasj, met dit lichtje worden de andere ontstoken.

Chanoeka heeft in het moderne Jodendom steeds meer de functie gekregen van ontmoeting met de niet-Joodse gemeenschap. Ook in Zutphen is het gebruik dat iedereen van harte welkom is.


Inspiratie in Vieren volgt Luther

ZUTPHEN - Dit jaar was het precies 500 jaar geleden dat Luther zijn beroemde stellingen aansloeg op de Slotkerk in Wittenberg. Daarom heeft Inspiratie in Vieren dit seizoen als thema 'Luther'. Het vierluik van Inspiratie in Vieren vindt plaats in de Bovenzaal van De Wijngaard, Wilhelminalaan 3, op vrijdagavonden om 19.30 uur. De vieringen worden gekenmerkt door enkele lezingen, samen zingen, muziek, stilte en meditatie. Het tweede luik is op vrijdag 15 december 2017 met als thema: Leven in nederigheid. De lofzang van Maria staat centraal en past goed in deze adventstijd. De vieringen zijn los van elkaar mee te beleven. Na afloop is er gelegenheid om met koffie en thee na te praten en elkaar te ontmoeten.


Jongeren in actie voor Serious Request

ZUTPHEN - Zaterdag 16 december vanaf 20.00 uur is er een Serious Muziekavond in de Eekschuur, Bonendaal 2 in Warnsveld met livemuziek door verschillende artiesten. Voor 10 euro kan men een nummer uit de top 2000 aanvragen. De opbrengst is voor Serious Request. De jongeren van PKN Zutphen/Warnsveld zijn al bezig om op andere manieren geld in te zamelen door het doen van klusjes, zelfgebakken cake te verkopen en zich te laten sponsoren voor een fietstocht naar het Glazen Huis in Apeldoorn.


Kerstconcert Cappella St. Jan

ZUTPHEN - Op zaterdag 16 december om 17.00 uur vindt er een kerstconcert plaats in de St. Janskerk (Nieuwstad) te Zutphen door de Cappella St. Jan onder leiding van Jean van Cleef met solistische medewerking van Ellen Pieterse (mezzosopraan) en Theo Meurs (orgel). Het concert heeft als motto: 'Nu zijt wellekome'.

Van dit oudvaderlandse kerstlied staan versies uit verschillende tijdperken op het programma. Verder maakt Ellen Pieterse en het koor een keuze uit het internationale repertoire van kerstliederen. Ook zullen de toehoorders uitgenodigd worden mee te zingen met bekende kerstliedjes. Opmerkelijk in het programma is de uitvoering van een première. De voormalige organist van de Walburgiskerk te Zutphen, Bert Matter, schreef (op enig aandringen van J. van Cleef) een partita voor orgel 'Nu zijt wellekome'. Deze partita is helemaal toegesneden op het Timpe-orgel van de St. Janskerk, dat volgend jaar 200 jaar in deze kerk staat. Het orgelwerk zal voor het eerst worden uitgevoerd door J. van Cleef, de organist van de kerk.

De toegang tot dit Kerstconcert is gratis (bijdrage kan achteraf).


Leden Concordia venten weer oliebollen in Eefde

EEFDE - Op zaterdag 30 december komt Muziekvereniging Concordia in het dorp en in het buitengebied van Eefde weer met oliebollen en appelbeignets aan de deur. De duizenden bollen en beignets worden ook dit jaar weer gebakken door De Echte Bakker van Asselt uit Vorden. Evenals vorig jaar venten de leden in de middag en vroege avond.

"Hoelang we dit al doen? Geen idee. Ik ben al meer dan vijftig jaar lid en ik weet niet anders dan dat we oliebollen venten met de jaarwisseling. Vroeger kwamen we zelfs in muziekuniform bij de mensen aan de deur, dat doen we de laatste jaren niet meer", aldus Jan Nieuwburg.

De oliebollen kosten 4,50 euro per zak van zes stuks en de appelbeignets kosten 5,50 euro per vier stuks. Vooraf kan ook een (grote) bestelling worden opgegeven via de website. Op 30 december kan de bestelling tussen 15.00 uur en 17.00 uur worden afgehaald bij Het Hart in Eefde. Laten bezorgen is ook mogelijk. Voor bedrijven heeft de vereniging een speciale aanbieding: 50 stuks oliebollen voor 35 euro en 20 stuks appelbeignets voor 25 euro.


www.concordiaeefde.nl