Leerlingen van de bovenbouw van de Walter Gillijnsschool in Zutphen hebben 4 december van Veilig Verkeer Nederland (VVN) een verkeersvoorlichting gekregen. Foto: PR
Leerlingen van de bovenbouw van de Walter Gillijnsschool in Zutphen hebben 4 december van Veilig Verkeer Nederland (VVN) een verkeersvoorlichting gekregen. Foto: PR Foto:

Leerlingen krijgen voorlichting over gebruik smartphone in het verkeer

ZUTPHEN - De kinderen van de bovenbouw van de Walter Gillijnsschool in Zutphen hebben maandag 4 december van Veilig Verkeer Nederland (VVN) een verkeersvoorlichting gehad over de gevaren van het gebruik van smartphones in het verkeer; het motto van de les was 'Aandacht op de weg'. Tijdens de les zijn ook afspraken gemaakt over mobielgebruik op de fiets. Deze zijn op een Safetydeal geschreven en ondertekend door de leerlingen. Leerlingen van de Prins Claus school krijgen 13 december de gastles.

Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een veertig procent grotere kans op een verkeersongeval. Volgens inschattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken waarbij jongeren betrokken zijn. Genoeg reden voor VVN om samen met de leerlingen hier aandacht aan te geven.

Tijdens de les is samen met de leerlingen gekeken naar de gevaren die ontstaan door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Ze konden zien, leren en ervaren wat afleiding met je doet. Het resultaat: leerlingen zijn zich meer bewust van de risico's van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer. De leerlingen hebben in groepjes oplossingen bedacht en afspraken gemaakt om afleiding op de fiets te voorkomen. De belangrijkste afspraken zijn klassikaal geselecteerd en op een Safetydeal geschreven. Deze hebben de kinderen ondertekend en in de klas opgehangen. Alle leerlingen ontvingen ook een persoonlijke afsprakenkaart waarop ze een afspraak met zichzelf hebben geschreven over hun mobielgebruik op de fiets, om thuis met hun ouders/verzorgers te bespreken.


Concert Popcollege

ZUTPHEN - Maandag 18 december geeft Popcollege Zutphen haar eerste Popcollege in Concert 'The Christmas special'. Docenten en zo'n zeventig leerlingen zullen met een Bigband de grootste kersthits in 'popjasje' spelen. Deuren open 19.00 uur, aanvang 19:30. Het vindt plaats in de Buitensocieteit van de Hanzehof. Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Er zijn speciale plekken gereserveerd voor de ouderen wonende in Zutphen.

Adventconcert

EEFDE - Op zondag 17 december vindt het jaarlijkse adventconcert van de Chr. Muziekvereniging de Harmonie Gorssel-Eefde, het Chr. Mannenkoor de IJsselstreek en het gemengd koor Musica Vocale plaats in de ontmoetingskerk in Eefde. U bent van harte welkom. Aanvang 19.30 uur, kerk geopend vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis. Na afloop van het concert zal een collecte worden gehouden.

Lichtjestocht

ZUTPHEN - Dinsdag 19 december vindt tussen 18.00 en 20.00 uur bij Sutfene in Zutphen de Lichtjestocht plaats. Een sfeervolle wandeling langs een pad vol met lichtjes, in en om de Lunette, Coehoornsingel 3 in Zutphen. Men kan luisteren naar een kerstverhaal en samen zingen of genieten van het Warnsvelds Mannenkoor, vuurshow, midwinterhoornblazer, pianomuzie en de levende kerststal. De scouting zorgt voor vuurkorven en aan het eind wordt men onthaald met warme chocolademelk en glühwein.