Renovatie sportzaal de Mene

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen heeft besloten de sportzaal behorend bij multifunctioneel centrum De Mene te renoveren. Het college heeft de raad voorgesteld hiervoor een 260.000 euro beschikbaar te stellen. Daarnaast is er door gebruikers van de sportzaal de wens uitgesproken voor een aparte toiletvoorziening voor bezoekers/toeschouwers. De extra kosten die dit met zich meebrengt bedragen ongeveer 20.000 euro. De gemeente hoopt dat zo spoedig mogelijk begonnen kan worden met de renovatie, zodat het werk afgerond is voor de start van het nieuwe schooljaar en sportseizoen 2018/2019.

Bij de bouw van De Mene in 2001 werd besloten de sportzaal los van het overige complex te bouwen, verbonden via een tunnel. Enige tijd na oplevering deden zich al vochtproblemen voor in de sportzaal. Ondanks diverse onderzoeken en maatregelen is daar nooit een oplossing voor gevonden. Mogelijk zijn bouwkundige fouten hiervan de oorzaak, waardoor er wateroverlast is ontstaan in de gehele vloer. Na deskundig onderzoek, en de vele binnengekomen klachten, bleek dat de stroefheid van de vloer vanwege vochtproblemen onvoldoende was om de veiligheid van de sporters te waarborgen. Dit was voor de gemeente dan ook de reden om begin deze maand over te gaan tot onmiddellijke sluiting van de sportzaal.

Nadat het rapport in augustus beschikbaar was heeft een verkenning plaatsgevonden naar de toekomst van het gebouw. Voorliggende keuzes waren: slopen en nieuwbouw (al dan niet in aangepaste vorm) of renovatie. Gelet op het huidige en in de toekomst te verwachten gebruik en de kosten, is gekozen voor renovatie.

Basketbalvereniging Hanzestars, een van de verenigingen die veel gebruik maakt van de sportzaal, heeft een verzoek ingediend voor een aparte toiletvoorziening. Op dit moment maken bezoekers en sporters gebruik van de toiletvoorzieningen in de kleedkamers. Dat is niet wenselijk wanneer de kleedkamers worden gebruikt door de spelers van de uit- en thuisspelende clubs.