Wereldlichtjesdag

ZUTPHEN - Op zondag 10 december 2017 wordt in Zutphen voor de tiende keer een bijeenkomst rond Wereldlichtjesdag georganiseerd. Hierbij sluiten we aan bij de wereldwijde traditie om op de tweede zondag van december stil te staan bij kinderen die leven in ons hart. Door om 19.00 uur kaarsen aan te steken, thuis of bij een herdenking, kan iedereen aansluiten bij de cirkel van licht die om de wereld gaat. Licht van verbondenheid.

Iedereen die een kind (kleinkind, familielid, vriend(in)) verloren heeft en daarbij stil wil staan, is welkom. De bijeenkomst -georganiseerd door ritueelbegeleiders Margreet Beerda en Esther Teunissen- vindt plaats in het Pakhuys aan de Berkelkade 15 in Zutphen. De inloop is vanaf 18.15 uur, het programma met mooie teksten en muziek door Jan Guichelaar (gitaar) en Carolina Brusse (zang) begint om 18.30 uur zodat om zeven uur de kaarsen branden. Zo sluiten we aan bij de cirkel van licht die rond de wereld gaat op de tweede zondag van december. Na afloop is gelegenheid om elkaar te ontmoeten bij een kop koffie of thee. Kinderen zijn ook welkom.

Toegang is vrij, opgave gewenst via mail.


info@memoriam-zutphen.nl


Amnesty Marathon Schrijven voor gewetensgevangenen

ZUTPHEN - Zondag 10 december van 10.00 tot 16.00 uur vindt de Amnesty Marathon Schrijven plaats in het Middenhuis, Fie Carelsenstraat 32 Zutphen. Tijdens de Schrijfmarathon van 2017 krijgen mensenrechtenverdedigers speciale aandacht.

Deze activisten steken hun nek uit. Zij hebben de moed op te komen voor vrije meningsuiting, tegen discriminatie of onderdrukking. Ze roepen machthebbers ter verantwoording. Maar doordat ze op de voorgrond treden, zijn ze een gemakkelijke prooi voor de autoriteiten. Wereldwijd worden zij steeds vaker slachtoffer van intimidatie, vervolging en geweld. Zelfs de voorzitter en de directeur van Amnesty Turkije zitten in de gevangenis.
En iedere brief werkt! In de woorden van Máxima Acuña uit Peru: "Ik ben oneindig dankbaar dat ik niet alleen ben, maar hulp krijg van zoveel mensen van over de hele wereld." Vorig jaar schreven we voor Máxima, omdat zij en haar gezin bedreigd en mishandeld werden omdat ze weigerde haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf. In mei 2017 bepaalde het hooggerechtshof van Peru dat ze op haar land mag blijven wonen.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd mee te schrijven. Alle materialen zijn aanwezig, voorbeeldbrieven, kaarten en pennen. Een vrijwillige bijdrage voor postzegels is wel welkom.


Inspiratiebijeenkomst Torenfonds

ZUTPHEN - Het Torenfonds, het lokale fonds voor Zutphen en Warnsveld, organiseert op woensdagavond 13 december een bijeenkomst over en met lokale maatschappelijke initiatieven. Wethouder René Sueters zet enkele ondersteunde projecten in het zonnetje. En men gaat in gesprek over mogelijkheden om nog meer initiatiefnemers te bereiken en te ondersteunen bij het realiseren van hun plannen. De bijeenkomst begint om 19.30 bij wijkcentrum Waterkracht, inloop vanaf 19.15.

Het Torenfonds draait inmiddels een jaar. De ambitie is om maatschappelijk waardevolle initiatieven die bijdragen aan de binding binnen de samenleving mogelijk te maken. Inmiddels zijn er al een flink aantal initiatieven ondersteund, met geld of advies. Ook is het Torenfonds gestart met fondsvorming om zo nog meer projecten te kunnen ondersteunen.

Inspiratieavond
Op 13 december worden als inspiratie de ondersteunde initiatieven gepresenteerd. Enkele initiatiefnemers vertellen over hun eigen plannen en ervaringen. Zij ontvangen een cheque van wethouder René Sueters als symbool voor de donatie die zij van het Torenfonds ontvingen.
Daarna wordt met alle aanwezigen besproken hoe het Torenfonds de komende jaren nog beter maatschappelijke initiatieven kan stimuleren en ondersteunen. De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die zich bezig houdt met lokale maatschappelijke projecten of daar interesse in heeft. Deelname is kosteloos, maar aanmelding via mail is gewenst.


info@torenfonds.nl